Spor o úřednickou čtvrť v Letňanech pokračuje. S ještě rozsáhlejším projektem v místě přišel majitel nedalekého výstaviště Pavel Sehnal. (ilustrační foto: redakční koláž)

Na pomoc premiérovi Babišovi v jeho snaze postavit v pražských Letňanech poblíž metra na zelené louce zcela novou vládní administrativní čtvrť pro 10 tisíc úředníků přispěchal radní městské části Letňany, podnikatel Sehnal. Tomu patří výstaviště PVA v Letňanech, v jehož těsné blízkosti se nachází lokalita vytipovaná Babišem pro nové „úřednické městečko“. 

Podnikatel a místostarosta Letňan Pavel Sehnal vyslovil podporu „Babišově“ vládní čtvrti a představil svůj vlastní koncept řešení. Podle studie, kterou nechal vypracovat, by tato nová čtvrť nabídla práci nejen 10 tisícům úředníků, ale i 15 tisícům dalších osob.

„V oblasti dlouhodobě podnikám, žiji a myslím si, že je potřeba, abychom měli občanům co nabídnout,“ prohlásil Sehnal.

Studie vypracovaná jeho týmem uvažuje o využití pozemků, o které usiluje premiér Babiš. Podle Sehnala jsou pozemky, o kterých vyjednává premiér s primátorem, pro výstavbu vládní čtvrti velmi vhodné, protože se nachází v blízkosti metra Letňany.

V zadání „Sehnalovy“ studie bylo vedle vládní čtvrti pro 10 000 úředníků také administrativní centrum pro 15 000 zaměstnanců, nemocnice, velodrom s krytou vnitřní dráhou, bytová zástavba, park a další zázemí jako školy, školky a ostatní služby.

Součástí studie je také nemocnice, na jejíž výstavbě výměnou za podporu vládní čtvrti trvá pražský primátor Zdeněk Hřib. Na rozdíl od přání Hřiba, aby nemocnice byla státní, by podle Sehnalovy studie měla být soukromá.

“Předpokládáme, že by to byla soukromá nemocnice, ale lékařská péče by byla hrazená ze zákonného pojištění, tak jako u ostatních lékařů,“ vysvětlil Sehnal.

„Praha již má několik státních nemocnic a jako pravicový politik bych rád viděl, aby v Praze byla aspoň jedna velká soukromá nemocnice, aby občané mohli porovnat kvalitu péče v soukromé a státní nemocnici,“ dodal Sehnal, který je předsedou ODA.

Obě vizualizace počítají se zachováním výstaviště PVA EXPO, který s pozemky pro vládní čtvrť přímo sousedí.

Rozpočet Sehnalova projektu nové čtvrti v Letňanech je 200 miliard korun. Svoji studii už představil premiéru Babišovi a primátoru Hřibovi.

„Reakce byly různé,“ podotkl k tomu Sehnal.

Studii údajně poskytl také ředitelce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřině Arajmu, která se podílí na přípravě záměru premiéra Babiše.

Ministr kultury proti Babišově úřední čtvrti 

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka je idea vládní čtvrti, s níž přišel premiér Andrej Babiš z ANO, nepromyšlená. Zaorálek navíc tvrdí, že by pro stát nebyla výhodná. Peníze podle Zaorálka stát potřebuje jinde.

„Ve chvíli, kdy chybí peníze v regionech, třeba u mě v oblasti kulturní infrastruktury, ale stejně tak si myslím, že nevyrovnanost je třeba i v oblasti zdravotnictví a jinde, mi není jasné, proč stavět paneláky v poli pro kanceláře úředníků,“ prohlásil ministr kultury.

Podle Zaorálka je špatné mluvit o vládní čtvrti, když jsou dnes daleko více potřeba byty než kanceláře úředníků.

„Když mi pan premiér namítá, že se to bude financovat z prodeje budov, tak jsem se díval, že prodeje budov by vynesly 7,5 miliardy, to je směšně málo ve srovnání s tím, co by činily náklady na budování vládní čtvrti pro tisíce úředníků,“ zdůraznil Zaorálek.

Idea vládní čtvrti na okraji Prahy navíc podle ministra kultury neodpovídá konceptu rozvoje Prahy.

„Nedovedu si představit, že to myslí vážně,“ prohlásil Zaorálek na adresu Babišova plánu.

Babiš nadále brání projekt vládní čtvrti 

Zvažovaná čtvrť ministerských budov v pražských Letňanech by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pomohla vyřešit současný neefektivní stav, kdy stát platí za pronájem v hlavním městě přes 378 milionů ročně soukromým subjektům.

Babiš chce v Letňanech vybudovat areál, do kterého by sestěhovala až 10 tisíc státních úředníků dosud rozmístěných v několika budovách.

Magistrát chce své pozemky pro Babišův projekt uvolnit pouze za splnění podmínek, u kterých se premiér názorově rozchází s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Město chce, aby stát dostavěl jeho vnější okruh, přispěl na vnitřní okruh a postavil nemocnici.

Babiš v červencovém dopise Hřiba ubezpečil, že stát výstavbu vnějšího okruhu bude financovat, místo nemocnice ale preferuje traumacentrum.

Pro vnitřní okruh se podle něj nabízí forma PPP projektu, tedy spolupráce se soukromým investorem. Podle Hřiba ale stát PPP projekty stavět neumí.

Jednání mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) však skončilo bez výsledku.

Po setkání obou politiků v polovině září premiér prohlásil, že s primátorem už jednat nebude a osloví pražské radní. Úřad vlády podle něj od té doby oslovil všechny pražské zastupitele, poslal jim mimo jiné dosavadní korespondenci premiéra a primátora.

Premiér ale také uvedl, že Hřib má pravdu  tom, že Česko PPP projekty neumí.

„Ale my potřebujeme mít PPP projekty, protože to funguje kdekoliv v Evropě,“ zdůraznil Babiš.

Předseda vlády se ohradil proti tomu, aby byl projekt vládní čtvrti „a priori odmítán proto, že ho vymyslel Babiš“.

„Kdyby to nastalo, tak to potrvá deset let, to já dávno v politice nebudu. Je to projekt pro Pražany, jsou tam jasné synergie, jasná čísla,“ dodal. Finanční návratnost projektu je podle něj pět let.

„My počítat umíme,“ podotkl Babiš.

Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C v Letňanech.

Podle generální ředitelky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřiny Arajmu jsou Letňany nejvýhodnější lokalitou. Arajmu odmítla, že by v místě mohlo vzniknout „úřednické ghetto“, jak se obává Praha.

„Připravili bychom i prostory pro ubytovací, stravovací zařízení, dětské skupiny a občanskou vybavenost,“ vysvětlila. (sfr)