Zasaď strom, dostaneš dotaci: Stát rozdá 100 milionů korun na výsadbu stromů.

Ministerstvo životního prostředí rozdá lidem dotace 100 milionů korun na výsadbu nových stromů. Získat dotaci, zasadit stromy a zapojit se tak do celonárodní iniciativy Sázíme budoucnost může v podstatě každý. O peníze se mohou hlásit místní organizace, úřady, firmy, školy, komunity, spolky, skupiny aktivních lidí i jednotlivci. Z příspěvku je možné uhradit výdaje za sazenice, potřebný materiál i následnou péči. 

„Cílem je vysázet do 5 let mimo les a následně se postarat o 10 milionů nových stromů, za každého občana naší země jeden. Mezi námi je totiž řada aktivních spoluobčanů, kterým není lhostejné, jak rychle mizí stromy z okolí našich domů i z volné krajiny a chtějí sami přiložit ruku k dílu,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Dále podotkl, že výsadba stromů významně přispívá k adaptaci na změnu klimatu, čistšímu ovzduší, podporuje zadržování vody v krajině, snižuje erozi půdy.

Dotace na jeden projekt může být podle jeho slov až 250 tisíc korun.

„Příspěvek jsme navíc nastavili tak, že nebude potřeba prakticky žádná finanční spoluúčast, aby na něj mohl dosáhnout kdokoliv, kdo má zájem se podílet na navrácení stromů zejména do měst a obcí,“ dodal ministr.

Chce, aby zájemci osázeli listnatými stromy veřejně přístupná místa měst a obcí, umístěná přímo v zástavbě a v jejím okolí. Financována bude také výsadba listnáčů v uzavřených vnitroblocích či společných dvorech bytových domů.

Za projektem Sázíme budoucnost stojí Nadace Partnerství. O peníze se můžou hlásit místní organizace, úřady, firmy, školy, komunity, spolky, skupiny aktivních lidí i jednotlivci.

„Jediné zásadní kritérium, které musí žadatel splnit, je prokázat legitimní vztah k místu výsadby,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

(pel)