Zesnulý zpěvák Karel Gott nakonec nebude mít státní pohřeb, ale jen pohřeb se státními poctami. (Foto: Facebook Karel Gott)

Premiér Andrej Babiš (ANO) si rozmyslel původní nápad uspořádat zesnulému zpěváku Karlovi Gottovi státní pohřeb. Nakonec nepůjde o klasický státní pohřeb, ale jen o rozloučení s poctami. Vláda přitom už na mimořádném jednání na Babišův návrh schválila státní pohřeb. Gott zemřel ve věku 80 let v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny.

„Mohu jen říct, že to nebude klasický státní pohřeb, jak jsme od revoluce měli jen jeden, ale bude to spíš pohřeb se státní poctou. Bude to trochu něco jiného,“ uvedl Babiš.

Dále dodal, že přesný termín pohřbu by chtěl oznámit co nejdříve. Pracuje na tom prý tým lidí.

„Ještě bych v této chvíli nechtěl sdělovat podrobnosti, ale budu se snažit, abychom odpoledne sdělili datum konání pohřbu a místo, kde by došlo k tomu, aby mohli občané vzdát hold jeho památce, a ještě jedno místo, kde bude oficiální rozlučka,“ dodal premiér.

Původně premiér navrhoval, aby měl Gott státní pohřeb. Kabinet poté jeho návrh přijal.

Nápad podpořil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebo prezident Miloš Zeman.

Gott zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny. V polovině září oznámil, že trpí akutní leukemií a ambulantně se léčí.

Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných.

Státní pohřeb má přesně naplánovaný průběh, který vedle rodiny koordinují i nejvyšší ústavní činitelé. Bývá obvykle doprovázen vyhlášením státního smutku a jeho součástí bývá i vystavení rakve, smuteční průvod, případně vojenské pocty.

V historii byly výjimečné pohřby vyhrazeny panovníkům, proslulý byl například pohřeb Karla IV. Státní pohřeb měl například prezident Tomáš Garrigue Masaryk či československý prezident, generál Ludvík Svoboda. Poslední státní pohřeb měl Václav Havel v roce 2011.

(pel)