Hospodaření Babišovy vlády se dál zhoršuje: Schodek státního rozpočtu ČR ke konci září stoupl na 21 miliard korun ze srpnových 15,4 miliardy korun.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) neumí hospodařit a stát dál zadlužuje. Schodek státního rozpočtu ČR v září stoupl na 21 miliard korun. Oproti předchozímu měsíci je to prohloubení o 5,6 miliardy korun. Loni v září skončilo hospodaření státu v přebytku 16,8 miliardy korun.

Schodek státního rozpočtu ke konci září po očištění vlivu z unijních prostředků dosáhl výše 19 miliard korun. Ve stejném období roku 2018 představoval takto očištěný výsledek schodek ve výši 4,8 miliardy, meziročně je tak saldo horší o 14,2 miliardy korun.

Ministerstvo k tomu uvedlo, že v loňských prvních měsících získal rozpočet z Evropské unie mimořádně 21 miliard korun jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013.

Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly 1,103 bilionu korun a celkové výdaje 1,124 bilionu. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 61,2 miliardy na 968,2 miliardy korun.

Inkaso DPH ke konci září meziročně stouplo o 4,7 procenta na 207,7 miliardy korun. Na spotřebních daních stát získal ke konci září 114,9 miliardy korun, meziročně o 0,4 procenta méně.

Na dani z příjmu právnických osob rozpočet získal 98,2 miliardy korun, meziročně o devět procent více.

Podle ekonomů se vládě nedaří hospodařit dle představ, byť oproti uplynulým měsícům se situace například v oblasti inkasa DPH mírně zlepšila. Na vině je podle nich pomalejší ekonomický růst, než s jakým vláda počítala, a loňské rozsáhlé plošné přidávání na platech a důchodech.

Pro letošní rok je schválen rozpočet se deficitem 40 miliard korun.

(pel)