Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli platům učitelů. (Foto: ČMKOS)

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Nejsou totiž spokojeny s růstem platů učitelů. Ministr školství Robert Plaga (ANO) navrhl zvýšení pouze o 5 procent, odbory přitom požadovaly 15 procent. 

„Je to politický signál, že dochází k nedohodě. Chceme nalézt řešení. Je to záležitost vlády. Uvidíme, jestli se jednání posunou ke zdárnému cíli,“ uvedl předák školských odborů František Dobšík.

Odbory jsou podle něj připraveny v případě nutnosti „přerušit práci“ ve školách.

Plaga navrhl, aby si všichni učitelé od ledna přilepšili o 2250 korun. Dalších průměrně 1400 korun má směřovat na odměny. To ale odborářům nestačí.

Odbory požadovaly původně navýšení platů učitelů o 15 procent. Souhlasily po jednáních pak s desetiprocentním přidáním, vše ale chtěly do základu výdělku.

Ministr navrhoval růst tarifů o 5 procent a zbývajících 5 procent do odměn, poté přišel s pevnou částkou 1750 korun pro všechny.

Platy zvyšuje vláda svým nařízením. Návrh předpisu by měla v brzké době projednávat. Plaga uvedl, že plošné přidání 2250 korun představuje 1,5násobek navýšení platů ostatních pracovníků veřejného sektoru.

Těm se má základ výdělku od ledna zvednout o 1500 korun. Plaga doplnil, že navrhovaným růstem Babišův kabinet plní své programové prohlášení.

Vláda slíbila, že by pedagogové na konci volebního období měli pobírat 150 procent svého výdělku z roku 2017. Průměrný učitelský plat by tak měl činit asi 45 000 korun.

(pel)