Česká pošta nakonec pobočky v malých obcích nezruší.

Česká pošta je nástroj státu. Pobočky v malých obcích se rušit nebudou, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Chystaná transformace ji má do tří let vrátit k zisku.

„Uklidnil jsem pana předsedu Lukla, pobočky České pošty se rušit nebudou. Je to spojovací bod mezi státem a občanem, který musí být dál dostupný i na venkově,” řekl ministr po jednání s předsedou Sdružení měst a obcí ČR Františkem Luklem.

Starosty z menších obcí podle Lukla znejistila slova premiéra Andreje Babiše  o tom, že Česká pošta je mrtvá a měla by se transformovat na akciovou společnost. Kvůli tomu se obávali omezení služeb a rušení poboček.

Hamáček slova o mrtvé poště odmítl a naopak zdůraznil, že se po letech podařilo vyřešit financování služeb, které si u pošty objedná zákonem stát, tedy garantované doručování zásilek a pro všechny dostupnou síť.

Plán transformace generálního ředitele Romana Knapa má podnik do tří let vyvést ze ztráty. Rovněž se mají zkvalitnit služby a stabilizovat personální obsazení.

„Pošta bude stát na třech službách: poštovní, finanční a komerční služby, které se nebudou překrývat, ale doplňovat. Zlepší se doručování balíků a nikdo nikoho nebude při vyzvednutí doporučeného dopisu přesvědčovat k pojištění nebo nákupu zboží,“ doplnil Hamáček.

Státní Česká pošta přitom i letos krachuje. Ministerstvo financí muselo půjčit podniku 800 milionů korun, jinak hrozilo, že nebude mít peníze na běžný provoz. Z uvedené částky má pošta dostat 500 milionů ještě letos a zbylých 300 milionů v příštím roce.

Česká pošta se v roce 2018 propadla do ztráty 275 milionů korun. Skutečná provozní ztráta bez započítání pohledávky vůči státu za univerzální službu byla 1,075 miliardy. V roce 2017 přitom podnik skončil se ziskem 91 milionů korun.

(pel)