Policie prý řeší další podezřelou dotaci pro Babišův Agrofert. Tentokrát má jít o dotaci pro chemičku Synthesia.

Holding Agrofert řeší další problém s dotacemi. Tentokrát se týká pardubické chemičky Synthesia, která by jako velký podnik neměla na 2 miliony korun z dotací nárok. Firma proto měla v žádosti o peníze z evropského sociálního fondu uvést nepravdivé nebo zkreslené údaje. Případ řeší pardubická krajská policie a státní zastupitelství v Hradci Králové. 

Zprávu uveřejnil server Neovlivni.cz.

Problém je obdobný jako v kauze Čapí hnízdo. Pardubická Synthesia by jako velký podnik neměla na dotaci nárok. Zapojením malého zámečnictví ale její šance stouply a firma dotaci díky tomu získala.

Podle serveru iROZHLAS.cz trestní oznámení podalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Dotaci ve výši téměř 2 milionů korun ministerstvo Sythesii přidělilo před třemi roky.

Na případ upozornila v jednom ze svých auditů Evropská komise. Necelé dva miliony pak firmy měly společně chtít na vzdělávací kurzy pro zaměstnance. Protože ale nakonec nebyly vykázány žádné výdaje, peníze úřady neproplatily.

Zároveň padlo trestní oznámení pro podezření z dotačního podvodu. Důvodem je podle Neovlivni.cz právě to, že v žádosti byly uvedeny nepravdivé údaje.

Zástupci hradecké krajské policie a státního krajského zastupitelství informace ale nepotvrdili. Že se případem zabývá policie, zjistila redakce ze zdrojů v justici.

Holding Agrofert byl v podezření z dotačního podvodu už dříve v kauze Čapí hnízdo. Státní zastupitelství ale trestního stíhání premiéra Andreje Babiše i dalších zúčastněných pravomocně zastavilo.

Babiš koncern v roce 2017 vložil do svěřenského fondu. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

 (pel)