Žluté vesty se vrátily protestovat do ulic Paříže: Porušily zákaz shromažďování, policisté zatkli 123 demonstrujících.

Žluté vesty se vrátily do francouzských ulic. Protestující porušili zákaz shromažďování, když se sešli na náměstí Madeleine a třídě Champs-Élysées, které patří mezi oblasti, kde úřady dočasný zákaz zavedly. Policisté při zásazích použili slzný plyn a zatkli 123 lidí, z nichž 43 skončilo ve vazbě. Někteří příslušníci žlutých vest se poté připojili k pochodu za ochranu klimatu, jehož účastníci se setkali u Lucemburské zahrady.

První protestující se sešli na náměstí Madelaine kolem deváté hodiny. Policie je okamžitě začala vyzývat k odchodu. Demonstranti se po nasazení slzného plynu schovali na blízké nádraží Saint-Lazare, odkud se je pořádkové síly následně snažily vyhnat.

O hodinu později začala hlavní demonstrace žlutých vest poblíž třídy Champs-Élysées, kde však také platí dočasný zákaz shromažďování.

Do akce bylo nasazeno 7500 policistů. Zatčeno bylo 123 lidí, z nichž 43 skončilo ve vazbě.

Někteří členové hnutí Žlutých vest se odpoledne pak přidali k povolené manifestaci za ochranu klimatu. Řada z nich byla podle lidí na místě rozčilená, že jim policie neumožnila dopoledne demonstrovat.

Poblíž Invalidovny odpoledne také začala demonstrace proti vládnímu plánu důchodové reformy, kterou svolala odborová organizace Force ouvrière.

Lidé oblečení do žlutých vest protestují ve Francii proti vládě a prezidentovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují žluté vesty i řadu dalších kroků reformní politiky Macronovy vlády.

Macron v dubnu v reakci na protesty žlutých vest představil sérii opatření včetně snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na inflaci či konec rušení škol a nemocnic. Podle zastánců hnutí jsou však prezidentovy kroky nedostatečné.

(pel)