Spojené státy vyšlou vojáky do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů.

Americký prezident Donald Trump vyšle americké vojáky do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. USA budou v oblasti Perského zálivu bránit ropná zařízení. Cílem mise má být protiraketová obrana vzdušného prostoru po útocích drony na saúdskoarabská ropná pole. Spojené státy z útoku obviňují Írán. 

Pentagon uvedl, že k posílení saúdskoarabské obrany bude nasazen „středně velký počet vojáků“. Náčelník amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford prohlásil, že počet nasazených vojáků nebude sahat do tisícovek, konkrétnější vyjádření ale odmítl.

Zatím také není jasné, jaké vojenské vybavení USA do oblasti Perského zálivu pošlou.

Americké ministerstvo obrany předložilo Trumpovi také návrh vojenských opatření, jimiž by vláda USA mohla na útok proti saúdskoarabským ropným zařízením reagovat. Vojenský úder na Írán Pentagon mezi návrhy zatím nezařadí.

Podle šéfa Pentagonu Marka Espera je rozmístění vojenských posil na Blízkém východě prvním krokem. Ministr obrany nevyloučil, že by mohla být přijata ještě dodatečná opatření.

Světově největší areál zpracovávající ropu se minulou sobotu ocitl v plamenech poté, co ho zasáhly střely z bezpilotních letounů. Produkce ropy v Saúdské Arábii kvůli tomu klesla na polovinu.

K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů, jejichž spojencem je Írán.

Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že podle prvního vyšetřování byly při útoku použity íránské zbraně. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ze zodpovědnosti přímo obvinil Írán. Teherán jakékoli zapojení do incidentu odmítá.

(pel)