Babiš prohrál soud a musí se omluvit za své výroky o placených a objednaných demonstrantech na demonstracích iniciativy Milion chvilek pro demokracii.

Premiér Babiš prohrál soud. Musí se omluvit Janě Filipové za výroky o placených a objednaných demonstrantech na protivládních demonstracích iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Babiše – zatím nepravomocně, v první instanci – k tomu odsoudil okresní soud Praha- západ.

Dotyčná demonstrantka podala proti Babišovi žalobu na ochranu osobnosti. Požadovala po předsedovi vlády omluvu za to, že Babiš označil účastníky protivládních demonstrací iniciativy „Milion chvilek“ za zaplacené.

Jeden z takových výroků Andreje Babiše zněl: „Neumím si představit, že by nějaký někdo demonstroval 16 hodin v kuse a 16 hodin v kuse řval. Jen tak, že se nudí. Takže asi nějaká motivace tam bude.“

Babiš: „…ti lidé jsou zaplaceni, jsou to političtí odpůrci na objednávku”.

Později Babiš prohlásil, že „ti lidé jsou zaplaceni, jsou to političtí odpůrci na objednávku”.

Filipová v podané žalobě zdůraznila, že premiér svými výroky zasáhl do jejích osobnostních práv. Podle Filipové lidé demonstrují nezištně ve svém volném čase a bez jakéhokoli honoráře.

Premiér podle demonstrantky nemůže vypouštět věci typu „Jedna paní povídala“.

Filipová se Babiše nejdříve snažila přimět k omluvě mimosoudně, předžalobní výzvou i otevřeným dopisem. V něm napsala, že se o politiku nikdy příliš nezajímala.

K aktivitě ji prý dohnaly až poslední prezidentské volby, kde se zapojila do volební kampaně neúspěšného kandidáta Jiřího Drahoše.

„Lidé považují post ministerského předsedy za určitou morální autoritu a nepředpokládají, že řekne nějakou lež,“ konstatovala Filipová před soudem.

Babišovy výroky prý Filipové dotkly i v osobním životě, a proto je považovala za dehonestující. Údajně jí začali neznámí lidé posílat vulgární a výhružné vzkazy.

Babiš se neomluví 

Na výrok soudu reagoval Andrej Babiš (ANO). Prohlásil, že se za slova o placených demonstrantech omlouvat nebude.

Proti nepravomocnému rozhodnutí okresního soudu Praha-západ se hodlá odvolat s tím, že v dané věci pouze „sděloval svůj určitý názor“, kterým reagoval na výroky jednoho z poslanců ve veřejné debatě. (sfr)