Německá kancléřka Merkelová přijela do Číny, kde se pokusila napomoci k řešení situace v Hongkongu.

Německá kancléřka Merkelová přijela do Číny, kde se při jednání s čínskými pohlaváry pokusila napomoci situaci v Hongkongu. Protesty obyvatel čínské provincie Hongkong mezitím pokračují. Tamní studenti dnes vytvořili lidské řetězy, aby přitáhli pozornost k dalším svým požadavkům, které hongkongská vláda dosud neakceptovala.

Angela Merkelová zmínila téma Hongkongu při schůzce s čínským premiérem Li Kche-čchiangem v Pekingu.

„Zdůraznila jsem, že občanům Hongkongu musejí být zajištěny jejich práva a svobody,“ zdůraznila Merkelová.

V současné situaci je podle Merkelové nezbytně nutné předejít násilí a vést dialog.

„Objevují se náznaky, že správkyně Hongkongu tento dialog zahájí. Doufám, že se tak stane,“ podotkla německá kancléřka.

Čínský premiér po jednání s Merkelovou prohlásil, že Peking ve vztahu k Hongkongu respektuje model „jedna země, dva systémy“.“

„Podporujeme hongkongskou vládu ve snaze ukončit násilí a chaos v souladu se zákony a zajistit Hongkongu dlouhodobou prosperitu a stabilitu,“ konstatoval premiér Li Kche-čchiang.

Demonstranti v Hongkongu tento týden vybojovali první vítězství. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová slíbila úplné stažení návrhu zákona o vydávání podezřelých do pevninské Číny.

Tento slib ale aktivisty neuspokojil. Tamní vládu proto vyzývají k nezávislému vyšetření údajné policejní brutality při zásazích proti protestům, propuštění zadržených demonstrantů a zcela svobodné volby.

Dokud nebudou tyto požadavky splněny, chtějí aktivisté v protestních akcích pokračovat.

Na sobotu svolali organizátoři velkou demonstraci před hongkongské mezinárodní letiště, které patří k nejrušnějším na světě. Jejich cílem je narušit dopravu na letiště.

Protesty proti návrhu zákona o vyhošťování ze země odstartovaly v Hongkongu již v červnu. V některých dnech se protestních akcí účastnily i statisíce lidí.

V pátek studenti v Hongkongu před několika školami vytvořili lidské řetězy.

Bývalá britská kolonie Hongkong se pod správu Číny vrátila v roce 1997. (sfr)