Britský premiér Boris Johnson nadále slibuje odchod země z EU na konci října formou dohody s Bruselem. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Britský premiér Boris Johnson nadále slibuje odchod země z EU na konci října formou dohody s Bruselem. Prohlásil také, že nemíní rezignovat na svoji funkci. Britský premiér je nyní na návštěvě Skotska, kde ho mimo jiné čeká audience a večeře u královny Alžběty II. v jejím tamním sídle Balmoral.

Při této příležitosti Johnson prohlásil, že vyvede Velkou Británii z EU formou dohody s Bruselem k 31. říjnu letošního roku..

„Pojedu do Bruselu, dostanu dohodu a zajistíme, abychom odešli 31. října,“ deklaroval Johnson.

Odmítl, že by by pomýšlel na svoji demisi v případě neúspěchu.

„To není hypotéza, o které jsem připraven uvažovat“.

Johnson opakovaně prohlašuje, že naplní vůli voličů z referenda z roku 2016 a Británii z EU vyvede k 31. říjnu, ať už s dohodou, nebo bez ní.

Dohodu s Bruselem se nepodařilo uzavřít kvůli tzv. irské pojistce. Britský premiér ji požaduje odstranit z textu.

Nyní je součástí dohody o spořádaném britském odchodu z EU, kterou vyjednala Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová.

Tuto dohodou však  britský parlament opakovaně odmítl potvrdit.

Brusel jakékoliv další změny v textu dohody odmítá. Připouští jen úpravu související politické deklarace o tom, jak by měly vzájemné vztahy obou stran po brexitu vypadat.

Irská pojistka má podle dojednané smlouvy zabránit přísným kontrolám na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem v případě, že se oba státy nedokážou do konce následného přechodného období domluvit na jiném řešení.

Severní Irsko je součástí Velké Británie. Irská republika je samostatný členský stát EU.

Současná podoba irské pojistky by po Severním Irsku, respektive po Británii požadovala dodržování řady unijních pravidel, pokud by selhala následná jednání o nové podobě vzájemného obchodu.

Sněmovna lordů posvětila zákon proti brexitu bez dohody

Horní sněmovna britského parlamentu schválila v pátek návrh zákona, jehož cílem je zabránit odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. K tomu, aby vstoupil v platnost zbývá již jen souhlas královny Alžběty II.

Podle tohoto zákona bude muset premiér požádat o tříměsíční odklad brexitu, pokud se mu nepodaří vyjednat do 19. října brexitovou dohodu s Bruselem či přimět parlament, aby s odchodem z Evropské unie bez dohody souhlasil.

Návrh zákona Sněmovna lordů schválila bez formálního hlasování.

Vláda již ve čtvrtek naznačila, že přijetí zákona nehodlá blokovat.

Návrh zákona už ve středu schválila Dolní sněmovna britského parlamentu. (sfr)