Na SFŽP skončil náměstek Leo Steiner, protože pozastavil dotaci pro firmu z Agrofertu.

Náměstek Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Leo Steiner přišel o místo kvůli tomu, že před časem pozastavil národní dotace pro podnik holdingu Agrofert – lihovar v Kutné Hoře. Důvodem byl možný střet zájmů bývalého vlastníka koncernu premiéra Andreje Babiše (ANO). Steiner musel z funkce ke konci srpna nedobrovolně odejít. 

Upozornil na to server SeznamZprávy.cz.

Steiner skončil několik týdnů poté, co pozastavil vyplacení části dotace pro lihovarnický podnik Ethanol Energy, který spadá pod holding Agrofert.

„Zaměstnavatel chtěl rozjet kárné řízení kvůli tomu, že jsem informaci (o pozastavení dotace – pozn. red.) poskytl médiím,“ řekl Steiner Seznamu.

V souvislosti s tím prý neměl „vytvořeny dostatečné podmínky pro poctivou a kvalitní práci“.

Steiner současně uvedl, že svým jednáním porušil vnitřní předpis vědomě.

„Ani po téměř dvou měsících bych se nerozhodl jinak,“ doplnil.

Pozastavení dotací se týkalo kutnohorského lihovarnického podniku Ethanol Energy, který kvůli problémům se zápachem šířícím se z výroby dělal změny.

Nová technologie vyšla na 21 milionů korun, 10 z toho přispěl právě Státní fond životního prostředí. Většinu peněz firma inkasovala a letos na jaře měla podle dřívějších informací médií dostat zhruba milion korun. Závěrečné vyúčtování ale Steiner pozastavil.

(pel)