Indie vyhlásila hon na muslimy: Země vyškrtla z registru obyvatel 2 miliony osob. Chce se tak zbavit části menšinových muslimů...

Indie vyhlásila hon na muslimy. Jihoasijská země vyškrtla z registru obyvatel téměř 2 miliony osob. Vláda v Dillí se tak údajně snaží zbavit menšinových muslimů v severovýchodním indickém státě Ásám, kteří se do země dostali nelegálně ze sousedního Bangladéše. Tisíce lidí považovaných za přistěhovalce už bylo zatčeno a umístěno v dočasných sběrných táborech ve státních věznicích, někteří kritici to označili za „hon na čarodějnice“.

Na seznam národního registru se dostanou pouze ti jedinci, kteří prokážou, že do země přišli před 24. březnem 1971. Bangladéš, s nímž Indie sdílí dlouhou prostupnou hranici, o den později vyhlásil nezávislost na Pákistánu.

Dřívější verze seznamu zveřejněná v roce 2018 nepřiznávala občanství dokonce 4 milionům lidí, kterým kvůli toho hrozilo vyhoštění.

Na soupisce čítající 31,1 milionu obyvatel Ásámu se našel třeba farmář se synem a 2 dcerami. Jméno své ženy a tří dalších dcer, kterým ještě nebylo 10 let, však hledal marně.

Lidé, kteří se ocitli mimo registr, mají 120 dní na odvolání.

Indický parlament letos v lednu schválil zákon umožňující udělení občanství nemuslimům, kteří údajně čelí pronásledování v některé ze sousedních zemí.

V Ásámu jeho rozhodnutí tehdy vyvolalo protipřistěhovalecké protesty. Zákony do té doby zakazovaly udělit občanství těm přistěhovalcům, kteří vstoupili do země ilegálně.

(pel)