Poslanec Pavel Růžička se zajímal o situaci v lounské vagónce HMS.

Jak pokračuje obnovení výroby v lounské vagónce v režii společnosti DAKO-CZ? Dostávají zaměstnanci řádně mzdy a jakou vidí perspektivu podniku? Poslanec Pavel Růžička (ANO) navštívil areál společnosti Heavy Machinery Services, setkal se insolvenční správkyní Petrou Hýskovou, prohlédl si areál a diskutoval také se zaměstnanci podniku.

Pavel Růžička má v Lounech svou poslaneckou kancelář. Proto ho situace v nejvýznamnějším tamním strojírenském podniku velmi zajímá.

„To, co bylo před červnem, jsem sledoval, ale ze své pozice jsem do toho nemohl nijak vstupovat. To je věcí orgánů činných v trestním řízení a soudu,“ okomentoval vleklý proces insolvenčního řízení.

Ke změně došlo, když po bezpečnostních incidentech z konce června a začátku července vypověděla insolvenční správkyně Petra Hýsková nájemní smlouvu společnosti Legios Loco a areál pronajala firmě DAKO-CZ.

Ta nyní pracuje na nezbytných úpravách areálu a obnovení výroby. Jak se situace vyvíjí, zjišťoval poslanec jak při rozhovoru s Petrou Hýskovou, tak při prohlídce areálu i při rozhovorech se zaměstnanci.

Poslanec Pavel Růžička diskutuje se zaměstnanci HMS. Foto AKTU.cz

Zaměstnanci se vrátili do HMS

„Původním zaměstnavatelem byla společnost Heavy Machinery Services (HMS). Postupně společnost Legios Loco, která měla areál v nájmu, ty zaměstnance, kteří byli z jejího pohledu strategičtí a zajímaví, přesouvala do svého zaměstnaneckého stavu,“ vysvětlila poslanci Růžičkovi insolvenční správkyně.

A zároveň zdůraznila, že pracovníci se vrátili zpět do zaměstnaneckého stavu v HMS.

„Poté, co byla se společností Legios Loco ukončena nájemní smlouva a smlouva o spolupráci, oslovili jsme všechny zaměstnance a požádali je, aby nám pomohli zajistit, aby areál zůstal funkční a aby se vrátili do zaměstnaneckého poměru v Heavy Machinery Services. To se nám v zásadě podařilo. Více než 90 % původních zaměstnanců Heavy Machinery Services je zpátky v této společnosti,“ řekla Petra Hýsková.

Společnost DAKO-CZ má od insolvenční správkyně areál pronajatý, zároveň složila na její účet prostředky na mzdy zaměstnanců a pod její taktovkou se pracuje na obnově výroby.

Poslanec Pavel Růžička při diskusi se zaměstnanci HMS. Foto AKTU.cz

Mzdy budou již v září ve správné výši

Vzhledem k chybějící součinnosti s firmou Legios Loco se vyskytl problém s výší vyplácených mezd, jak poslanci Pavlu Růžičkovi vysvětlila účetní Michaela Beranová.

„Nedostali jsme ke mzdám žádné podklady, takže byly zpracovány v podstatě na koleni, ale dneska už pracujeme na jejich rekonstrukci v řádném systému a na tom, aby byly dorovnány.“

Insolvenční správkyně její slova rozvedla.

„Dlužník, respektive statutární zástupce dlužníka, nám neposkytl žádnou součinnost. Systémy byly odpojeny, počítače odvezeny, všechno jsme byli nuceni znovu nastavovat a dávat do pořádku. Zaměstnanci proto dostali výplaty formou záloh ve výši 80-100 procent s tím, že jakmile se nám podaří všechno dát do pořádku, budou jim výplaty řádně doplaceny. Předpokládáme, že se nám to podaří již v září a další měsíce už budou mít zaměstnanci výplaty vždy včas na účtu.“

Poslanec Pavel Růžička v této souvislosti uvedl, že už má domluvenou schůzku s ředitelem Úřadu práce v Lounech.

„Budu chtít vědět, jak se bude řešit situace se zaměstnanci, kteří například nedostanou zápočtové listy, nebo u nich budou zjištěny nedostatky v poskytnutých údajích směrem ke správě sociálního zabezpečení. Nabídnu také lidem pomoc prostřednictvím své poslanecké kanceláře,“ řekl.

Insolvenční správkyně HMS Petra Hýsková při rozhovoru s Pavlem Růžičkou. Foto AKTU.cz

Pořád trochu válečný stav

Poslanec následně prošel výrobu, zaznamenal, že v areálu, který nese známky silného zanedbání, nadále probíhají úklidové práce. Zároveň už ale dělníci začali pracovat na opravách železničních vozů.

„Je to pořád trochu válečný stav,“ řekl jeden z dělníků na otázku, jak vnímá současnou situaci v podniku.

Přesto pracovníci potvrdili, že již v zářijovém termínu budou mít mzdy dorovnané do správné výše a současnou situaci vnímají spíš jako zdržení. A samozřejmě stále cítí nejistotu.

Přesto byl Pavel Růžička se svou návštěvou podniku, s tím, co viděl a co se dozvěděl, spokojen.

„Je vidět, že se tady intenzivně pracuje, na provozech se dělají revize na vyhrazených technických zařízeních, revidují se jeřáby. Plní se podmínky bezpečnosti práce tak, aby i pro zaměstnance bylo pracovní prostředí bezpečné,“ popsal své dojmy, a dodal:

„Doufám, že se výroba rozjede a bude se zde pokračovat ve strojařské výrobě. Takovýto podnik v lounském okrese je potřeba.“

(pel)