Policisté v Hongkongu tasili při střetech na demonstranty zbraně.

Lidé v Honkongu se nevzdávají a dále bojují za demokracii. Desítky tisíc demonstrantů opět vyšly do ulic protestovat. Došlo i na střety s policií, která proti davu nasadila slzný plyn a vodní děla. Policisté dokonce v jednu chvíli vytáhli střelné zbraně, když na ně zaútočili demonstranti vyzbrojení tyčemi, nicméně je nakonec proti protestujícím nepoužili. Zatčeno bylo celkem 29 lidí. 

Další z protestních akcí byla naplánována v dělnické čtvrti v severozápadní části Hongkongu. Demonstranti na policisty útočili cihlami sebranými z uličního dláždění a zápalnými láhvemi.

Lidé strhli také několik „chytrých“ sloupů pouličního osvětlení kvůli obavám, že do nich čínské úřady nainstalovaly systémy na rozpoznávání obličejů.

Někteří protestující zase po mokrých cestách rozlévali čisticí prostředky, aby bezpečnostním složkám ztížili postup.

Vytvářeli i barikády ze zábradlí, dopravních kuželů a jiných věcí. Policie proti nim použila slzný plyn a vodní děla.

V jednu chvíli dokonce policisté vytáhli střelné zbraně, když na ně zaútočili demonstranti vyzbrojení tyčemi, nicméně je proti davu nepoužili.

Jeden z policistů vypálil do vzduchu varovný výstřel, obával se o svůj život. Pět policistů bylo zraněno, odvezla je záchranka.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, již několik měsíců čelí největší politické krizi za desítky let. Protesty byly nejdříve namířeny proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny.

Postupně však občanské nepokoje přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu návštěvníků z pevninské Číny do Hongkongu.

(pel)