Státní rozpočet má již podporu obou vládních stran. ČSSD získala pro své resorty navíc celkem zhruba 9 miliard.

Státní rozpočet na rok 2020 už má podporu obou vládních stran. Ministryně financí Schillerová (ANO) po dlouhých jednáních našla ve státní kase celkem 5,9 miliardy korun navíc pro Maláčové resort práce a sociálních věcí. Maláčová (ČSSD) původně požadovala 11,7 miliard. S kompromisem je však spokojena jak Maláčová, tak ostatní vládní ministři ČSSD.

Ministerstvo práce dostane 5,9 miliardy navíc do rozpočtu pro příští rok. Ještě letos ministryně financí Schillerová uvolní pro resort práce a sociálních věcí 800 milionů na IT systémy.

Maláčová vysvětlila, že její resort by potřeboval ještě 1,3 miliardy korun na navýšení platů, zajištění kybernetické bezpečnosti a realizaci investičních pobídek. O této částce budou ministryně jednat až příští rok.

„Máme s paní ministryní dohodu na podobě rozpočtu na příští rok na tom, jak dofinancovat požadavky ministerstva práce a sociálních věcí,“ zdůraznila Maláčová.

„Potvrzuji, že rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí bude navýšen přesně o 5 miliard a 901 milionů. Příští týden proběhne debata o IT, jsem připravena ještě v rozpočtu 2019 uvolnit z obsluhy státního dluhu 800 milionů korun,“ konstatovala ministryně financí Alena Schillerová.

Původně Maláčová požadovala 11,7 miliardy. Takovou částku Schillerová označovala za nereálnou.

Kompromis na 5,9 miliardy je pro Maláčovou dostačující.

„Budeme muset velmi pečlivě hospodařit příští rok s každou korunou, nebude to pro nás jednoduché, ale tento výsledek považuji za slušný kompromis,“ prohlásila.

Ministryně spolu jednaly už v úterý, ani po pětihodinové debatě se ale k ničemu nedobraly. V pátek jednání pokračovalo a trvalo zhruba dvě hodiny.

Sociální demokraté v červnu na jednání vlády nepodpořili základní parametry státního rozpočtu na rok 2020. Celkem pro své resorty požadovali o 20 miliard Kč více, než navrhla ministryně Schillerová.

Nakonec na jednáních se Schillerovou vyjednali navíc „jen“ 8,93 miliardy. Sociální demokracie však uvedla, že to pro ně je vyhovující a rozpočet podpoří.

Hamáček chtěl původně pro svůj resort vnitra pět až šest miliard. Získal 1,3 miliardy. Šéf diplomacie Tomáš Petříček požadoval 1,5 miliardy, nakonec vyjednal 253 milionů.

Ministr zemědělství Miroslav Toman žádal 1,5 miliardy navíc. Získal jednu miliardu. Peníze půjdou především na boj se suchem.

Vláda musí rozpočet na rok 2020 schválit do konce září a poté ho poslat do Poslanecké sněmovny. Tam potřebuje získat hlasy KSČM.

KSČM podmiňuje svoji podporu rozpočtu tím, aby se plánovaný čtyřicetimiliardový schodek snížil o deset miliard. Schillerová stejně jako premiér to však odmítají. (sfr)