Ministr životního prostředí Richard Brabec vyjednal peníze navíc na boj se suchem. (Foto: Twitter Alena Schillerová)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) rozdává miliardy na počkání. Celkem čtvrt miliardy korun navíc do rozpočtů svých resortů pro rok 2020 dostanou ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO). Brabec vyjednal za ministerstvo životního prostředí 250 milionů korun navíc na boj se suchem a také s následky klimatické změny. Benešová zase dohodla více peněz pro Vězeňskou službu ČR.

„Navýšíme kapitolu o 250 milionů korun a pokryjeme z toho položky, které se týkají boje se suchem,“ řekl Brabec po schůzce s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

Podle něj jde například o projekt umělé infiltrace, kterým chce ministerstvo posilovat zdroje podzemní vody. Víc peněz půjde také na program Výsadba 10 milionů stromů.

Resort životního prostředí bude příští rok hospodařit s rozpočtem 6,2 miliardy korun.

A 250 milionů korun dostane i resort spravedlnosti pod vedením Marie Benešové. Ministryně přitom požadovala navýšení o půl miliardy.

„Odcházím spokojená, ale musím podotknout, že jsem nežádala tolik, žádala jsem spíš drobné,“ uvedla.

Vyjednané peníze půjdou například na Vězeňskou službu ČR nebo dostavbu Justičního areálu Na Míčánkách.

Celkový rozpočet ministerstva spravedlnosti bude 31 miliard korun.

Schillerová již o rozpočtu pro příští rok jednala s většinou ministrů. Oproti vládnímu návrhu zákona si prosadili navýšení svých kapitol o více než 11 miliard korun.

Ministryně i premiér Andrej Babiš (ANO) počítají se schodkem státního rozpočtu ve výši 40 miliard korun. Nevidí důvod k jeho snižování, jak chtějí komunisté.

V září by pak rozpočet měla schvalovat sněmovna.

(pel)