Česká vláda plánuje poslat do Afriky 700 milionů na pomoc migrantům a ochranu hranic. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Tuzemská ministerstva zahraničí, obrany a vnitra dokončují společný program, kterým by mělo Česko přispět k prevenci nelegální migrace lidí z Afriky od Evropy. Na tento program by mělo být ze státní kasy v příštích třech letech vynaloženo 700 milionů korun.

Informaci přinesl Radiožurnál.

Prostředky daňových poplatníků by údajně byly využity na ochranu hranic u vytipovaných afrických států, na pomoc migrantům v místě konfliktů, ale i na podporu místních firem v Africe.

O konkrétních částkách mají jednotliví ministři ještě jednat s šéfkou resortu financí Alenou Schillerovou (za ANO). Ta zatím slíbila 300 milionů pro diplomacii.

Radiožurnál v této souvislosti připomenul výrok Andreje Babiše o tom, že problém migrace je nutné primárně řešit v Africe.

„Migraci je třeba řešit mimo Evropu. My jsme samozřejmě solidární,“ prohlásil Babiš poté, co Česko odmítlo evropské kvóty pro přerozdělování migrantů.

Společný program resortů zahraničí, vnitra a obrany by měl podle jejich představitelů pomoci řešit příčiny migrační krize namísto jejich následků.

„To je vlastně propojení humanitární pomoci, stabilizace a příspěvek k socioekonomickému rozvoji těch zemí, tak abychom omezili ty migrační tlaky na Evropu,“ vysvětlil Radiožurnálu ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

S tím, že jeho ministerstvo už vytipovalo tři země, které by měly být pro tento program prioritní. Jedná se o Etiopii, Mali a Maroko.

Ministerstvo zahraničí na program vyčlení v následujících třech letech ročně 100 milionů korun, což už odsouhlasila šéfka státní kasy Schillerová.

Stejné obnosy by mělo podle návrhu vyčlenit i ministerstvo vnitra.

Resort obrany by měl stomilionovou částku rozložit do tří let.

Ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO) se příští týden budou snažit Schillerovou přesvědčit, aby plánované výdaje posvětila.

Česko se v roce 2015 v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zavázalo, že vynaložené prostředky na rozvojovou pomoc dosáhnou do roku 2030 tří desetin procenta HDP. Loni Češi poslali na rozvojovou spolupráci přes sedm miliard korun, tedy přes jednu desetinu procenta. (sfr)