OSN chce donutit Itálii a Maltu k přijetí afrických migrantů ze záchranářských lodí neziskových organizací.

OSN chce donutit Itálii a Maltu k přijetí afrických migrantů ze záchranářských lodí neziskových organizací. Italský ministr vnitra Salvini to odmítá. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval země EU, aby zpřístupnily přístavy dvěma záchranářským lodím, které ve Středozemním moři zachránily více než 500 migrantů.

Podle vyslance UNHCR pro centrální Středomoří Vincenta Cochetela běženci nutně potřebují humanitární pomoc.

Itálie a Malta nechtějí povolit, aby tato plavidla zakotvila v jejich přístavech.

Přes 350 migrantů vzala na palubu posádka lodě Ocean Viking, kterou provozuje organizace Lékaři bez hranic (MSF) společně s charitou SOS Méditerranée.

Loď španělské skupiny Proactiva Open Arms čeká na povolení zakotvit už skoro dva týdny. Na palubě má 151 běženců, neboť maltské a italské úřady od neděle převzaly devět osob, které potřebovaly lékařskou péči.

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini potvrdil svůj záměr postarat se o to, aby Ocean Viking ani Open Arms v italském přístavu nezakotvily.

Lodě nevládních organizací převážející migranty Itálie nepřijímá od loňského roku. Malta tak v poslední době činila pouze v případech, kdy se země EU dohodly na přerozdělení migrantů.

„Tady nelze otálet. Blíží se bouřky a podmínky se budou pouze zhoršovat,“ uvedl v prohlášení Cochetel.

Lodím prý „musí být okamžitě umožněno zakotvit“, aby pasažéři mohli dostat nutně potřebnou humanitární pomoc.

„Nechávat v tomto počasí na otevřeném moři lidi, kteří uprchli z Libye před válkou a násilím, znamená vršit utrpení na utrpení,“ vysvětlil představitel UNHCR.

Z Libye se směrem k evropským břehům i letos vydávají tisíce lidí. Meziročně však počet migrantů zachycených na této trase  klesl, konstatovala zpráva Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

Od ledna do července se centrálním Středomořím do EU dostalo 4890 nelegálních přistěhovalců, tedy přibližně čtvrtina ve srovnání se stejným obdobím v roce 2018.

Celkově bylo na hlavních migračních trasách do EU od začátku letošního roku zaznamenáno více než 54 tisíc nelegálních překročení hranic, což představuje meziroční pokles o 30 procent.

Největší počet příchozích letos registruje Frontex ve východním Středomoří. Úřady zde odhalily více než 28 tisíc migrantů, a to především z Afghánistánu. (sfr)