V Londýně už zakázali hovězí v rámci boje proti klimatickým změnám. Zatím jen na Londýnské univerzitě.

V Londýně už zakázali hovězí v rámci boje proti klimatickým změnám, respektive kvůli uhlíkové stopě, kterou za sebou hovězí údajně zanechává. K zákazu zatím přistoupili jen v areálu londýnské vysoké školy Goldsmiths, kde se už nemůže prodávat hovězí maso.

Instituce je součástí Londýnské univerzity. Zákaz zavedla s cílem přispět k boji proti globálním klimatickým změnám. Stala se první vysokou školou v Británii, kde takové opatření vstoupilo v platnost.

Chov hospodářských zvířat se postupně stává další aktivitou, jíž je přičítána vina za negativní klimatické změny na zeměkouli. Podle vědců hraje významnou roli v globální produkci skleníkových plynů a způsobuje rozsáhlé odlesňování, což konstatovala agentura OSN pro výživu a zemědělství.

Experti OSN z Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) před několika dny ve své zprávě o využívání půdy doporučili snížení spotřeby masa jako jeden z prostředků boje proti globálnímu oteplování.

„Sílící globální výzvy, aby organizace začaly brát vážně svou odpovědnost v boji proti klimatické změně, už nelze ignorovat,“ prohlásila ředitelka Goldsmiths Frances Cornerová k zákazu prodeje hovězího.

Zaměstnanci a studenti jsou podle ní „odhodláni pomoci s realizací skokové změny, kterou potřebujeme, abychom razantně a co nejrychleji snížili naši uhlíkovou stopu“.

Studie Kalifornské univerzity tvrdí, že všechny procesy spojené s přípravou jedné porce hovězího masa vytvoří asi 330 gramů oxidu uhličitého, zatímco například u kuřecího je to jen 52 gramů a u zeleniny 14 gramů.

Goldsmiths oznámila, že chce začít využívat „čistou energii“ a do roku 2025 dosáhnout uhlíkové neutrality, tedy stavu, kdy budou jakékoli uhlíkové emise kampusu vyvážené mechanismy jejich zneškodnění.

Zákazem hovězího se londýnská škola přidává k řadě firem, které v poslední době začaly odrazovat od konzumace masa.

Například americká firma WeWork loni svým zaměstnancům sdělila, že jim přestane proplácet pokrmy obsahující maso a že také přestane maso podávat na firemních akcích. (sfr)