Ministerstvo financí Aleny Schillerové uvažuje o zavedení "stravenkového" paušálu pro firmy. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová chce firmám umožnit vedle papírových a elektronických stravenek i stravenkový paušál. Zaměstnanci by místo stravenek dostávali peníze na účet. Firmy by nemusely platit provize stravenkovým firmám.

Informoval o tom deník Mladá fronta Dnes, majetkově ovládaný premiérem Andrejem Babišem.

Schillerová uvedla, že by se benefit plynoucí dnes pro příjemce stravenek rozšířil na milion zaměstnanců, kteří stravenky nemají.

„Chceme benefit příspěvku na stravování zachovat a pomoci ho rozšířit na všechny zaměstnance. Dnes čtvrtina pracovníků, tedy milion lidí, stravenky ani zvýhodněné závodní stravování nemá,“ vysvětlila Schillerová.

Zaměstnavatelé by příspěvek mohli zaměstnancům posílat formou peněz a to v platbě oddělené od vlastní výplaty.

Firmy, které by chtěly stravenky zaměstnancům poskytovat, by tak mohly činit dál.

Restaurace a obchody, které stravenky berou, by v případě změny nemusely platit zhruba šestiprocentní provize za přeměnu poukázek zpět na peníze.

Z hlediska daňových úlev by se pro firmy nic nezměnilo. Zaměstnavatel by si náklady na stravenky nadále mohl dávat do nákladů a pro firmu i zaměstnance by byla stravenková část výplaty jako dosud osvobozena od daní a pojistného.

Změna by mohla negativně zasáhnout restaurace. Stravenkové firmy také varovaly, že pokud by zaměstnanci dostávali peníze přímo na účet formou paušálu, mohli by jej přestat využívat na stravování. (sfr)