Nejvíce lidé v Česku před prázdninami utráceli za oblečení a obuv, kde tržby stouply o 17,4 procenta.

Tržby obchodníků v červnu zrychlily v Česku růst na 4,6 procenta z květnových 2,7 procenta. Nejvíce lidé před prázdninami utráceli za oblečení a obuv, kde tržby stouply o 17,4 procenta. Dobře se prodávaly i sportovní potřeby, prodejci utržili o desetinu více než před rokem.

Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Na vyšších tržbách obchodníků s oděvy se podepsaly výprodeje a teplé počasí. V červnu dále přetrvával zájem o nákupy přes internet a zásilkovou službu. Tržby e-shopů stouply o 14,3 procenta. Vyšší tržby měli i prodejci pohonných hmot a potravin.

„Červnová data nepotvrdila pokles tempa růstu z předchozího měsíce. Nejvyšší růst zaznamenaly prodejny oděvů a obuvi, kde se tržby v porovnání s loňským červnem zvýšily o více než 17 procent,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„Vliv na to měly slevové a výprodejové akce a teplé počasí, které lákalo k nákupu nového letního oblečení. Dvouciferným tempem se zvýšily také tržby internetových obchodů,“ vysvětlila.

Červnové tempo růstu tržeb však bylo letos druhé nejnižší po květnu. Od začátku roku zatím tržby obchodníků stouply meziročně o 4,9 procenta. Jde o stejné tempo, jakým tržby stouply za celý loňský rok. Ve srovnání s loňským prvním pololetím je tempo růstu o 0,4 procentního bodu pomalejší.

Červnové tržby za nepotravinářské zboží, kam patří právě oděvy, stouply proti loňskému červnu o 7,7 procenta. U prodejců pohonných hmot tržby vzrostly o 2,6 procenta a obchodům s potravinami o 1,5 procenta.

Vedle prodejců oděvů a obuvi se v červnu dařilo také obchodníkům s počítačovou a komunikační technikou, kterým tržby vzrostly meziročně o 7,3 procenta.

Stejným tempem se zvýšily také tržby prodejců potřeb pro domácnost. Vyšší tržby měli i prodejci farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží.

Nedařilo se specializovaným prodejnám potravin, které měly tržby o 3,9 procenta nižší než před rokem.

Statistické údaje vypovídají o tržbách maloobchodu kromě motorových vozidel. Data nezahrnují očištění o sezonní vlivy.

Tržby očištěné o kalendářní vlivy byly vyšší meziročně o 6,2 procenta a meziměsíčně o 1,7 procenta.

Tržby za prodej motorových vozidel klesly meziročně o 8,6 procenta a za jejich opravy o 7,3 procenta. (sfr)