Půl miliardy korun navíc pro vodohospodáře.

Ministerstvo zemědělství dostane na vodohospodářská opatření o půl miliardy korun víc, než bylo plánováno. Za poslední čtyři roky stála opatření proti suchu 29,4 miliardy korun. Většina peněz pocházela z Evropské unie.

„Shodli jsme se, že musíme ještě v letošním roce zvýšit investice do obnovy a stavby rybníků, zemědělských závlah, vodovodů a kanalizací nebo úpravy drobných vodních toků,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Obnova rybníků, vodovodů a kanalizací stála letos už přibližně dvě miliardy korun. Dalších 500 milionů by mělo pomoct zahájit akce čekající na poskytnutí dotací.

„Celkem na tyto dotační programy, které pomáhají snižovat negativní dopady sucha, získáme navíc pro letošní rok 500 milionů korun,“ dodal Toman.

Sucha jsou problémem hlavně pro obyvatele menších obcí, kde nejsou lidé napojení na skupinové vodovody.  Mnohdy jsou tak odkázáni na nouzové zásobování pitnou vodou v cisternách či zavážkou do vodojemů.

Ministerstvo zemědělství plánuje podporu především v oblasti výstavby veřejných vodovodů a kanalizací. Mezi lety 2017 a 2024 by měl stát investovat 4,8 miliardy korun. Peníze půjdou primárně města a obce nebo vodohospodářské společnosti, ve kterých více než 90 procent vlastní města a obce.

Dále se pak chystají opravy rybníků a malých nádrží. Peníze získávají obce a svazky obcí nebo státní podniky Povodí a Lesy ČR. Zemědělští podnikatelé a Státní pozemkový úřad získají peníze na budování závlah. A posledním důležitým programem je také podpora prevence před povodněmi.

Průměrná teplota za rok 2018 byla o 3,2 stupně vyšší, než byla průměrná teplota za roky 1775 až 2014. Průměr celého roku dosáhl 12,8 stupně.

(sle)