V nominaci na cenu pro nejlepšího fotbalistu roku 2019 podle FIFA jsou také Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Matthijs de Ligt,

Ronaldo si rozdá s Messim a de Ligtem v souboji FIFA o nejlepšího fotbalistu. V nominaci na cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu roku 2019 podle FIFA jsou Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Matthijs de Ligt, Eden Hazard, Harry Kane, Frankie de Jong, Kylian Mbappé, Muhammad Salah, Sadio Mané a Virgil van Dijk.

Naopak se v ní není loňský vítěz Luka Modrič.

S výjimkou roku 2018 vyhrávali anketu od roku 2008 jen Ronaldo s Messim. Každý z nich vyhrál pětkrát.

Mezi nominovanými jsou tři vítězové Ligy mistrů s Liverpoolem – Mané, Salah a Van Dijk.

Dále úspěšní hráči Ajaxu Amsterdam De Jong a De Ligt, kteří nizozemskému mistrovi pomohli až do semifinále Ligy mistrů.

Oba však už z Ajaxu odešli: záložník De Jong posílil Barcelonu a De Ligt přestoupil do Juventusu Turín.

V nominaci je také Eden Hazard, který po sedmi letech v londýnské Chelsea přestoupil za 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) do Realu Madrid.

FIFA také zveřejnila nominaci deseti trenérů. Je mezi nimi Jürgen Klopp, který dovedl Liverpool k prvnímu triumfu v Lize mistrů od roku 2005, či Džamil Belmadi, jenž přivedl po 29 letech Alžírsko k vítězství na mistrovství Afriky. V nominaci nechybí ani loňský vítěz Didier Deschamps, jenž vede francouzskou reprezentaci.

Nominované vybírala komise složená z fotbalových legend. O vítězovi budou hlasovat trenéři a kapitáni národních týmů, novináři a fanoušci. Vítězové budou oznámeni 23. září v Miláně. (sfr)