Resort ministerstva kultury povede dočasně náměstek René Schreier. Vystřídá odcházejícího Antonína Staňka.

Řízením ministerstva kultury byl dočasně pověřený ekonomický náměstek René Schreier. Ve funkci tak nahradí Antonína Staňka, kterého prezident Miloš Zeman v pondělí odvolal. Schreier by měl mít na starost hlavně vyjednávání rozpočtu pro resort , který požaduje navíc 1 miliardu korun. 

„Má absolutně dokonalý přehled o rozpočtu, zná priority ministerstva kultury, zná, kde nás tlačí bota,“ uvedl odcházející ministr Staněk.

„Jsem rád, že vedením resortu je pověřen pan náměstek Schreier. Očekávám stanovisko prezidenta k nominaci pana Šmardy,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Schreier bude vyjednávat s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) o rozpočtu ministerstva. Resort požaduje navíc 1 miliardu korun.

Peníze chybí třeba na dofinancování evropských projektů, provoz podřízených organizací a na zvýšení platů.

Staněk odmítl, že by resort nechal destabilizovaný.

„Ministerstvo kultury je ve výborné kondici, stabilizované, chová se hospodárně. Není pravda, že by bylo destabilizované. Budu předávat resort v kondici, která si myslím, že je dobrá. Nemám se za co stydět,“ řekl.

Náměstek povede ministerstvo nejméně do poloviny srpna, kdy by měl prezident Miloš Zeman jmenovat nového ministra.

Staněk podal demisi s polovině května, Zeman ji ale nepřijal. Babiš poté na konci května na žádost ČSSD navrhl odvolání Staňka a jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy. To však Zeman zatím odmítá. Sociální demokraté tím přitom podmiňují setrvání v Babišově vládě.

(pel)