Afghánská armáda a jejich spojenci včetně USA zabili víc lidí než radikálové. (Ilustrační foto)

Afghánská armáda a zahraniční jednotky včetně spojenců NATO zabili za první polovinu roku v Afghánistánu více civilistů než islámští radikálové v čele s hnutím Taliban. Upozornila na to zpráva Organizace spojených národů (OSN). 

Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) ve zprávě konstatuje, že při operacích afghánské armády a zahraničních jednotek proti povstalcům umírají civilisté čím dál častěji.

Jde například o letecké útoky, pozemní boje a noční razie v úkrytech ozbrojenců, kteří se velmi často úmyslně skrývají mezi civilním obyvatelstvem.

Afghánští vojáci podle zprávy UNAMA připravili mezi 1. lednem a 30. červnem při akcích proti extremistům o život 403 civilistů, dalších 314 civilních obyvatel zahynulo vinou útoků mezinárodních sil.

Celkový počet 717 obětí je vyšší než 531 civilistů, které během stejného časového období usmrtili členové Tálibánu, Islámského státu a dalších radikálních skupin.

Mluvčí amerických sil v Afghánistánu Sonny Leggett prohlásil, že americká armáda úzce spolupracuje s afghánskými bezpečnostními silami, aby civilním obětem zabránila.

(pel)