Česko dostane od EU za 1. pololetí letošního roku vyplaceno na dotacích celkem 40 miliard korun na skoro 5 tisíc projektů.

Česko dostane od Evropské unie (EU) za 1. pololetí letošního roku vyplaceno na dotacích celkem 40 miliard korun na skoro 5 tisíc projektů. Brusel už tyto finanční prostředky schválil. Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 ČR získala přes 1,36 bilionu korun. Do Bruselu Česko odvedlo 600 miliard, čistá pozice tedy činí 766 miliard korun. 

Informace uveřejnil server čt24.cz.

Většina ze 40 miliard půjde na projekty z programu rozvoje venkova nebo kvalitu vzdělávání.

Podle opozice by se ale čerpání unijních peněz mělo zrychlit. Evropská komise do konce března letošního roku Česku proplatila pouhých 27,6 procenta dotací určených na programové období 2014 až 2020.

Navíc se opoziční poslanci domnívají, že peníze by neměly směřovat do tzv. měkkých projektů, tedy třeba na budování cyklostezek nebo parkovišť. Víc financí by chtěli vidět v infrastruktuře.

„Česko má dlouhodobě problém s čerpáním dotací, a nezměnilo na tom nic ani hnutí ANO. My ty dotace čerpáme hrozně pomalu, a potom ke konci období dost často překotně podporujeme i dost bizarní projekty,“ uvedl Radek Holomčík (Piráti) pro čt24.cz.

Evropská komise bude letos vyhodnocovat čerpání dotací členskými státy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020.

V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky na programové období 2014 až 2020, tedy o 36,7 miliardy korun z celkových 614,3 miliardy korun.

Česko zůstává čistým příjemcem unijních dotací. V letošním prvním pololetí obdrželo ze společného rozpočtu skoro 54 miliard korun, do Bruselu odvedlo necelých 30.

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 ČR zaplatila do rozpočtu EU bezmála 600 miliard korun, získala z něj však o 766 miliard korun více, tedy přes 1,36 bilionu korun. (pel)

Česku se katastrofálně nedaří čerpat evropské dotace. Za 7 let se podařilo jen 28 % peněz


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.