Petici za odchod premiéra Andreje Babiš (ANO) z čela vlády podepsalo přes 428 tisíc lidí. (Ilustrační foto z demonstrace)

Petici spolku Milion chvilek za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) z funkce už podepsalo přes 428 tisíc lidí. Kampaň za Babišův odchod zahájila iniciativa loni v únoru. Původně mel spolek v plánu nasbírat 1 milion podpisů během 100 dní. 

Letos v lednu bylo pod peticí podepsáno 330 tisíc lidí. Podpisy pak začaly zase přibývat během velkých demonstrací proti justici, ministryni spravedlnosti Marii Benešové a právě Babišovi. Posledního protestu na Letné v červnu se zúčastnilo zhruba 200 tisíc lidí.

Organizace platí protestní akce z transparentního účtu, na kterém je v současné době přibližně 5 milion korun.

Podle statistiky Milionu chvilek pochází 110 293 signatářů kampaně z Prahy a 23 445 z Brna. Studentů se pod internetovou petici podepsalo na 72 tisíc.

Další velkou demonstraci na pražské Letné plánuje spolek na 16. listopadu, tedy den před připomínkou Dne boje za svobodu a demokracii.

Pokud by to situace vyžadovala, nevyloučili na Letné iniciátoři protestů ani demonstrace během prázdnin. Za vynikající příležitost k setkání tehdy označili výročí 21. srpna.

Řadu demonstrací proti Babišovi a Benešové odstartovala demise dřívějšího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) na konci dubna a právě následné jmenování Marie Benešové do čela resortu justice.

K výměně došlo den poté, co policie předala státním zástupcům návrh na obžalobu premiéra v kauze Čapí hnízdo.

(pel)