Minulý rok odhalila policie 4992 ilegálů

Počet odhalených cizinců nelegálně pobývajících v Česku vzrostl za minulý rok o 254 lidí na celkových 4992. Ilegálové pocházejí ze 110 zemí, celých 30 % z nich tvoří Ukrajinci. Rostla také tranzitní migrace. Ze 190 zadržených bylo nejvíce lidí z Iráku, Sýrie, Afghánistánu a Nigérie.

Ze zprávy ministerstva vnitra vyplývá, že Ukrajinci patří mezi nejčastěji zadržené cizince už od roku 2008. Jen v roce 2015, kdy vyvrcholila migrační krize, bylo mezi odhalenými nejvíce Syřanů. Celkový počet odhalených migrantů se v té době vyšplhal na 8500. Migrantů z Ukrajiny ilegálně pobývajících v Česku bylo loni 1500. Následovali Moldavané, Vietnamci, Rusové a Gruzínci. Dále to byli také Slováci, Rumuni, Litevci, Poláci a Bulhaři. Nejčastěji šlo o lidi, kteří byli vyhoštěni a neodjeli, nebo se vrátili.

K odhalení přistěhovalců policií dojde většinou ve vnitrozemí při běžné kontrolní činnosti nebo při cílených pobytových kontrolách a bezpečnostních akcích.

„Mnohdy se také cizinci na útvary dostavují sami,“ uvedlo ministerstvo.

Nejvíce cizinců pobývalo v Praze, kde se také nacházela polovina z odhalených Ukrajinců. Dále se vyskytovali v Jihomoravském, Ústeckém a Plzeňském kraji.

„Většina občanů Ukrajiny vstupuje do schengenského prostoru, respektive do ČR, legálně a překračují povolenou dobu pobytu či platnost víza,“ napsalo vnitro.

Policisté zadrželi 191 uprychlíků snažících se dostat do dalších států EU, což je o 19 lidí více než v předešlém roce. Cizinci do ČR přicházeli zejména přes rakouskou a slovenskou hranici a směřovali do Německa. Nejvíce jich bylo z Iráku, Sýrie, Afghánistánu a Nigérie.

(sle)