Boris Johnson hrozí odchodem z EU bez dohody

Boris Johnson jde do konfliktu s Evropskou unií. Hrozí brexitem bez dohody, pokud nedojde k odstranění tzv. irské pojistky. Evropská komise přitom tento plán označila za nepřijatelný.

„Místo toho, aby zmírnil svou rétoriku před novými rozhovory s Bruselem, Johnson vystupňoval varování, že Británie by 31. října (z Evropské unie) odešla i bez dohody, a slíbil ‚raketově nakopnout‘ přípravy na nespořádaný odchod,“ shrnuje čtvrteční Johnsonův projev v britském parlamentu deník Financial Times.

„Johnson zvyšuje tlak na Evropu,“ hlásí na titulní straně deník The Daily Telegraph.

„Pokud ani jedna strana neustoupí, Británie bude směřovat k vypadnutí z EU v termínu pro odchod na konci října bez jakékoli dohody zaručující hladký přeshraniční obchod a pořádek na trzích. To by mohlo vyvolat prostoje v přístavech, nedostatek klíčových produktů včetně léčiv, potíže s transakcemi všeho druhu a recesi,“ uvádí ve svém článku americká agentura Bloomberg.

Podle Bloomberg začíná být jasné, že Johnsonovým prvotním plánem je uzavřít novou brexitovou dohodu a následně vyvolat předčasné volby. Na ty ale může dojít i před odchodem z EU, pakliže snaha vyjednat změny v této smlouvě selže a situaci v britském parlamentu se nepodaří prolomit.

S těmito dvěma scénáři pracuje ve své analýze také deník Financial Times. Realizaci Johnsonova „plánu A“ nevidí jako příliš pravděpodobnou. Někteří komentátoři se pak domnívají, že předčasné volby konané už na podzim jsou skutečným cílem nového premiéra.

Nový předseda vlády dnes zahajuje turné po různých koutech Spojeného království, což podle deníku The Times jen přiživí spekulace o předčasných volbách. O víkendu a v následujícím týdnu má vystoupit v Birminghamu, na severozápadě Anglie či ve skotském Glasgow.

(sle)