Senát obvinil vládu z pohrdání kvůli evropským auditům o premiérovi Andreji Babišovi (ANO), podle kterých je ve střetu zájmů.

Senát obvinil vládu z pohrdání kvůli tomu, že mu ministerstva nechtějí poskytnout návrhy auditních zpráv Evropské komise, které se týkají střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Dočasné komisi, která byla kvůli auditům v horní komoře zřízena, odmítají poskytnout oba dokumenty. Na jednání navíc ani neposlali své zástupce.

Senátoři s postupem členů vlády nesouhlasí. Argumenty ministerstev, že dokumenty nelze poskytnout, odmítají.

„Senát považuje přístup vlády za pohrdání Senátem Parlamentu ČR,“ stojí v usnesení.

Postup Babišovy vlády obhajovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle ní existují předpisy EU, jak se může nakládat s předběžnými auditními zprávami.

„Ty jsou důvěrné a nemohou být poskytovány třetím osobám a o jejím vydání může rozhodnout
pouze Evropská komise,“ řekla.

Nevidí prý ani důvod, proč by se zástupce jejího resortu měl dostavit na jednání.

Senátoři s námitkami, že dokumenty jsou důvěrné, nesouhlasí, protože členové horní komory Parlamentu jsou oprávněni se s důvěrnými dokumenty seznamovat.

Senátor Zdeněk Nytra na jednání uvedl, že postoj ministerstev je v rozporu se zákonem o jednacím řádu Senátu, podle něhož ministerstva mají poskytovat horní komoře materiály pro její činnost.

Senát vytvořil komisi, která má prošetřit bruselskou auditní zprávu, podle které je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na koncern Agrofert.

Babiš sice koncern převedl v roce 2017 do svěřenského fondu, ale stále je jeho beneficientem, tudíž veškeré zisky všech firem Agrofertu jdou do kapsy českého premiéra.

Předseda vlády dlouhodobě jakékoliv pochybení odmítá, svým povinnostem prý dostál, když holding převedl do svěřenského fondu.

(pel)