Před Hradem protestovaly dvě stovky lidí proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Zhruba dvě stovky lidí protestovaly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka proti jednání prezidenta Miloše Zemana. Podle demonstrujících prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. 

„Akce je pořádána jednak po výzvě Milionu chvilek, aby byli občané aktivní a nenechávali to na jedné aktivistické skupině. Zdá se nám, že porušování ústavy prezidentem republiky je jeden z kroků k tomu, aby získal absolutní moc v zemi,“ uvedl jeden z organizátorů Fedor Bruoth.

Dodal, že sledují ústavní žalobu, kterou inicioval senátor Láska.

„Víme, že to může zůstat někde v šuplíku, roky se lidé cítili bezmocní z právního hlediska, ale pojmenování problému je první krok,“ řekl.

Láska nasbíral potřebný počet podpisů kolegů pro projednávání návrhu ústavní žaloby na Zemana. Senátorům vadí, že prezident svým jednáním a kroky porušuje ústavu. Dali dohromady i seznam 57 prohřešků, kterými měl Zeman v minulosti porušit Ústavu ČR.

Demonstraci před Hradem uspořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth.

Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

(pel)