Policie nakoupí drogové testy za 33 milionů korun, mnohé ale nefungují správně. I nevinný řidič tak může být označen jako narkoman a může tak přijít o řidičský průkaz. (Foto: Policie ČR)

Policie v ČR nakoupí 83 tisíc drogových testerů za 33 milionů korun. Jedná se o tytéž detektory, které v minulosti chybně označily některé řidiče za zdrogované, i když žádnou omamnou látku nepožili. I nevinný řidič tak může přijít o řidičský průkaz až na několik týdnů, dokud nejsou vyhodnoceny krevní testy a případ neprojde příslušnou administrativou.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Policie zařízení DrugWipe5, které používá k detekci drog u řidičů při silniční kontrole, obhajuje a argumentuje tím, že pro její potřeby je dostačující.

Přesný počet případů, kdy byl na místě odebrán průkaz řidiči na základě chybného výsledku testu, znám není.

Mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová uvedla, že statistika rozdílných výsledků mezi orientačním vyšetřením a rozborem biologického materiálu se nevede.

A neeviduje se ani počet reklamovaných testerů.

Policisté řidiče testují v případě, že mají podezření, že je pod vlivem nějaké drogy. To vyhodnotí na základě chování řidiče a dalších příznaků. Z odebraného vzorku potu nebo slin pak zjistí, zda si kontrolovaný člověk nějakou drogu dal a také jakou.

Server Novinky.cz ovšem upozornil i na případy, kdy byl drogový test pozitivní, ale následný odběr krve ukázal, že byl řidič „čistý“. O řidičský průkaz tak může přijít na několik týdnů i nevinný řidič, dokud nejsou vyhodnoceny krevní testy a projde dalšími příslušnými úředními kroky.

Policie během posledních 4 let pořídila přes 650 tisíc testerů na drogy. Aktuální objednávka je součástí smlouvy, která začala platit v roce 2018. Na základě kontraktu mohou objednat 300 tisíc testerů za maximální cenu 120 milionů korun.

(pel)