Čtrnáct zemí Evropské unie (EU) se dohodlo na novém systému přerozdělování migrantů zachráněných ve Středozemním moři. Oznámil to francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle německého ministra zahraničí Heiko Masse však prý ještě k definitivní dohodě nedošlo. Nový mechanismus by měl umožnit co nejrychlejší přerozdělení uprchlíků mezi členské země Unie. 

„Závěrem dnešní schůzky je, že 14 členských zemí v zásadě v této fázi vyjádřilo souhlas s francouzsko-německým dokumentem,“ řekl Macron po jednání ministrů vnitra a zahraničí zmíněných unijních zemí v Paříži.

S iniciativou vytvořit nový mechanismus přišla právě Francie a Německo.

Podle francouzského prezidenta 8 ze zúčastněných zemí vyjádřilo „aktivní“ souhlas. Kromě Německa a Francie to bylo také Portugalsko, Lucembursko, Finsko, Chorvatsko a Irsko.

„Handrkování o záchranných operacích ve Středozemním moři musí konečně skončit,“ uvedl Maas.

Plánovaný nový systém by měl umožnit co nejrychlejší přerozdělení migrantů mezi unijní země výměnou za to, že Itálie a Malta uprchlíkům otevřou své přístavy.

Ministři o tomto postupu jednali tento měsíc už v Helsinkách a v září je čekají další rozhovory na Maltě.

Jednání se účastní také Itálie, která patří v souvislosti s migrací k nejvytíženějším zemím. Tamní ministr vnitra Matteo Salvini se dnešní schůzky nezúčastnil, přítomna byla pouze italská delegace.

Salvini však už dříve vzkázal, že o migrační politice EU nemohou rozhodovat samy Francie a Německo, když v přední linii se nacházejí země, jako jsou Itálie a Malta.

Do Itálie podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo letos do půlky června z Libye přes moře 2500 migrantů a na Maltu 1150.

(pel)