Kimova KLDR pohrozila obnovením jaderných a raketových testů kvůli cvičení USA a Jihokorejců, které se má odehrát v srpnu.

Severní Korea diktátora Kim Čong-una pohrozila obnovením testů jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. KLDR vadí společné vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje, které má proběhnout v srpnu. Severokorejci to považují za nácvik invaze. V ohrožení jsou podle Pchjongjangu také americko-severokorejské rozhovory o odstranění atomových zbraní z Korejského poloostrova.

Americký prezident Donald Trump se naposledy sešel se severokorejským lídrem na konci června, kdy jako první americký prezident v historii vůbec vkročil na území KLDR v demilitarizované zóně na hranici Severní a Jižní Koreje.

Po jednání oba lídři také oznámil, že se shodli na restartu rozhovorů, a to během několika týdnů.

Trump se předtím s Kimem osobně setkal dvakrát. Poprvé loni v červnu v Singapuru a podruhé letos v únoru v Hanoji.

Summity ale velký posun v otázce odzbrojení KLDR nepřinesly a druhý dokonce skončil předčasně bez společného prohlášení či dohody.

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí ale obnovení dialogu mezi Washingtonem a Pchjongjangem dnes zpochybnil. Podle něj jsou vzájemná jednání ohrožena, protože Spojené státy se chystají porušit slib nepořádat společná vojenská cvičení s Jižní Koreou, která KLDR označuje za nácvik invaze.

„Je zřejmé, že manévry jsou nácvikem na válku s cílem vojensky obsadit naši republiku při překvapivém útoku,“ uvedl mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí.

Trump podle něj na poslední schůzce s Kimem tvrdil, že manévry s Jižní Koreou zůstanou pozastaveny.

„USA neplní své vlastní sliby, a naše odhodlání držet se dohody tak slábne,“ dodal.

Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy.

Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

(pel)