Kapitánka migrační lodi Racketeová je ve válce s italským ministrem vnitra Salvinim.

Německá kapitánka migrační lodě Racketeová žaluje italského ministra vnitra Salviniho, kterého chce exemplárně potrestat za to, že ji nazval pirátkou. Salvini o kapitánce následně prohlásil, že je rozmazlená německá komunistka. V České republice by zřejmě kriminalizace výrazu „pirát“ nebyla možná, neboť tuzemští „Piráti“ zasedají i v Poslanecké sněmovně…

Německá kapitánka humanitární lodi Sea-Watch 3, Carola Racketeová, hodlá žalovat italského ministra vnitra Mattea Salviniho za urážku. Racketeová před tím na ostrov Lampedusa přepravila přes 40 migrantů.

Italské úřady ji za to vyšetřují kvůli možnému napomáhání nelegální migraci. Loď Sea-Watch 3 byla dočasně zabavena.

Salvini je šéfem protiimigrační strany Liga a ve vládě prosadil tvrdou protiimigrační politiku. Racketeovou opakovaně veřejně kritizoval, nazval ji mimo jiné pirátkou a sliboval, že bude z Itálie vyhoštěna.

„Připravili jsme žalobu na ministra Salviniho,“ oznámil kapitánčin právní zástupce

V úterý byla Racketeová propuštěna z domácího vězení. Soud rozhodl, že neporušila zákon, když prolomila námořní blokádu, protože dopravením zachráněných migrantů do přístavu vykonávala svou povinnost chránit lidské životy.

Racketeová se skrývá na tajném místě, protože jí na sociálních sítích vyhrožovali znásilněním a smrtí.

Italský ministr vnitra a vicepremiér Salvini se prý na blížící se proces těší.

„Ona porušila zákon, zaútočila na italskou vojenskou loď a teď mě bude žalovat,“ reagoval.

„Gangsterů se nebojím, a už vůbec ne bohaté a rozmazlené německé komunistky!“ napsal Salvini na twitteru.

Útokem na vojenskou loď Salvini myslel kolizi v přístavu, když loď Sea-Watch 3 minulý týden při nepovoleném vplutí do přístavu přimáčkla policejní člun k přístavní hrázi.

V úterý však italský soud prohlásil, že ze strany Racketeové šlo o neúmyslný čin. A došel k závěru, že člun policistů lze pokládat za vojenskou loď jen v mezinárodních vodách. (sfr)