Další loď s migranty připlula k břehům Itálie a čelí zákazu vplutí do teritoriálních vod země.

Proud migrantů z Afriky do Evropy nadále pokračuje. U italských břehů ostrova Lampedusa čeká na povolení přistát další loď nevládních organizací, která ve Středozemním moři zachránila 54 migrantů. I tomuto plavidlu zakázaly italské úřady vplout do teritoriálních vod země.

Loď Alex humanitární organizace Mediterranea Saving Humans, která má na palubě migranty z Afriky, kotví u Lampedusy mimo italské teritoriální vody. V přistání jí zabránil příkaz italského ministerstva vnitra.

Organizace zachránila běžence z gumového člunu nedaleko libyjských břehů.

Přijmout tyto běžence se rozhodla Malta a to na základě dohody uzavřené s Itálií. V souladu s uvedenou dohodou by Řím měl převzít stejný počet migrantů z těch, které Malta dříve přijala místo Itálie.

Zmíněná nevládní organizace však odmítla běžence sama přepravit na Maltu. Zdůvodnila to velkou vzdáleností a psychickým stavem lidí na palubě lodě Alex.

Organizace také zpochybnila legitimitu zákazu italského ministerstva s poukazem na to, že její loď zachránila lidi na moři. Navíc Itálie podle ní nemůže zakázat přístup do svých vod lodi, která pluje pod italskou vlajkou.

Podle posádky Alexu by běžence měly přepravit plavidla buď italské, nebo maltské pobřežní stráže. To se však zatím nestalo.

Incident kolem lodi organizace Mediterranea Saving Humans je už 21. případem střetu mezi italskou vládou a humanitárními skupinami, jež ve Středozemním moři zachycují migranty, kteří se snaží dostat do Evropy z Afriky. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Migrace z Afriky do Evropy pokračuje: U Tuniska se převrátila loď s běženci, 82 nezvěstných