Novou předsedkyní Evropské komise se má stát Němka Ursula von der Leyenová. (Ilustrační foto)

Novou předsedkyní Evropské komise, tedy vlády EU, se zřejmě stane Ursula von der Leyenová, která je nyní německou ministryní obrany. Domluvili se na tom po několikadenních jednáních šéfové vlád a států Evropské unie. Nového šéfa EK však musí ve funkci schválit Evropský parlament, což zatím u Němky von der Leyenové není jisté. 

Do funkce navrhl Leyenovou končící předseda Evropské rady Donald Tusk, který v úterý večer oznámil, že dohoda je blízko. Němka Von der Leyenová by tak ve funkci nahradila současného předsedu EK, Lucemburčana Jean-Clauda Junckera.

Donalda Tuska by měl v roli předsedy Evropské rady (tedy tzv. prezidenta EU) nahradit belgický premiér Charles Michel.

Zahraniční otázky by měl mít v nové Evropské komisi na starosti současný španělský ministr zahraničí Josep Borrel.

Ursula von der Leyenová a vojáci Bundeswehru.

V rámci jednání Evropské rady se také domluvilo, že příští guvernérkou Evropské centrální banky bude stávající šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Zatím není jasné, kdo by se stal předsedou Evropského parlamentu. Spekuluje se, že polovinu funkčního období by to vykonával socialista a druhou polovinu odmítnutý kandidát na předsedu Evropské komise Manfred Weber. Kandidatury na tuto funkci se přijímají do úterních 22:00 a hlasovat se bude ve středu od devíti ráno.

Ursula von der Leyenová mezi vojáky v Afghánistánu.

Další odmítnutý kandidát na předsedu Evropské komise, nizozemský socialista Frans Timmermans, by si měl udržet stávající pozici jejího tajemníka. I když měl podporu Německa, Španělska, Francie a Nizozemska, kvůli odporu Itálie, ČR, Maďarska, Polska i dalších zemí jeho návrh na jmenování šéfem EK padl. (sfr)