Na všech pobočkách státní České pošty je od začátku července 2019 možné platit kartou.

Státní Česká pošta začala na všech zhruba 3200 pobočkách přijímat platební karty. Dosud bylo možné platit kartou jen na 750 poštách. Podle vedení státního podniku se tím pošta přizpůsobuje potřebám zákazníků, kteří jsou zvyklí platit bezhotovostně.  Na poskytování finančních služeb dlouhodobě spolupracuje s ČSOB.

Počet vydaných platebních karet v Česku stoupl v roce 2018 o půl milionu na 11,8 milionu. Loni byla překonána hranice jedné miliardy transakcí platebními kartami u obchodníků, když objem transakcí činil téměř 700 miliard Kč.

Hranici deseti milionů překročil počet karet v Česku už v roce 2011.

Generální ředitel České pošty Roman Knap při představení služby placení kartou v jedné z nejmenších poboček v Řitce u Prahy poukázal na pozitivní efekt pro zákazníky i pro personál, kterému ubude manipulace s hotovostí.

Vysvětlil také, proč pošta nezavedla platbu kartou na všechny pobočky už dříve. Podle Knapa za dřívějších podmínek by se po rozšíření na všechny pobočky staly některé služby a produkty ztrátovými.

„Vyjednávání lepších podmínek zabralo nějakou dobu a nyní mohu říct, že už to jde,“ podotkl Knap.

Podle obchodního ředitele České pošty Martina Vránka byla dosud překážkou i vybavenost terminálů, technologii na přepážkách se ale již ve spolupráci s ČSOB podařilo změnit. Bylo nutné instalovat nové terminály na pobočky, které jimi dosud vybaveny nebyly, a rovněž obměnit přístroje.

V minulosti byly vybrané pošty vybaveny dvěma terminály – jeden umožňoval platby kartami ČSOB a druhý ostatní transakce, což klienty omezovalo a znesnadňovalo i práci na pobočkách. Některé pošty disponovaly pouze terminály ČSOB.

Platební terminály byly instalovány do pobočkové sítě Českém pošty od loňského listopadu do letošního června .

„I když se doba instalace zdá dlouhá, je třeba si uvědomit, že 110 technikům zákaznických služeb prošlo pod rukama celkem 7719 terminálů, které jsou v evidenci České pošty. Náklady spojené s platbou kartou hradí v plné výši Česká pošta,“ upřesnil Vránek.

Česká pošt zároveň upozornila, že kartami nelze platit za kolky a losy, protože to neumožňuje zákon. (sfr)