Bude stát na hranicích mezi Slovinskem a Itálií zeď proti uprchlíkům? Italský ministr vnitra Matteo Salvini to má v plánu... (Ilustrační foto)

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini plánuje na hranici se Slovinskem postavit zeď proti uprchlíkům. Předchozí opatření vlády jako zavření přístavů a znepřístupnění teritoriálních vod humanitárním lodím s migranty na palubě prý nefungují a podle Salviniho oživily tzv. balkánskou trasu. 

„Balkánská cesta se znovu otevřela. Od července spustíme se Slovinci společné pohraniční hlídky. Pokud se migrační tok nezastaví, nevylučujeme vztyčení fyzické zábrany na hranici, jak už učinily jiné evropské země. Extrémní zlo si žádá extrémní opatření,“ uvedl Salvini.

Balkánská migrační trasa vede z Pákistánu a Afghánistánu až do Rakouska a Německa.

V roce 2018 bylo na hranici Itálie a Slovinska zaznamenáno 446 migrantů bez patřičných dokumentů, zatímco letos to podle údajů italského ministerstva vnitra bylo dosud 782 lidí.

Salvini bezmála zdvojnásobení počtu migrantů na hranici se Slovinskem interpretuje jako oživení této pevninské migrační cesty poté, co opatření vlády radikálně snížila počet běženců připlouvajících ze severní Afriky.

Podle posledních údajů Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) bylo v prvních čtyřech měsících tohoto roku na jednotlivých hranicích balkánské cesty zaznamenáno 4263 migrantů, hlavně Afghánců, Íránců, Iráčanů a Syřanů.

Do Itálie z nich míří jen menšina, většinou se chtějí dostat do Rakouska nebo do Německa.

Salvini prosazuje protiimigrační politiku dlouhodobě.

Šéf italské Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Od nástupu nového kabinetu zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Přesto dnes loď německé neziskové organizace Sea-Watch se 40 zachráněnými migranty na palubě zakotvila navzdory zákazu italských úřadů v přístavu na Lampeduse.

Posádka lodi čekala na moři na povolení vplout do některého z přístavů bez výsledku 16 dní, kapitánka Carola Racketeová se proto nyní s odkazem na kritickou situaci na palubě rozhodla zákaz zakotvení ignorovat. V přístavu ji zatkla policie.

(pel)