Ve sněmovně probíhá boj o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Opozice se snaží kabinet hnutí ANO a ČSSD sesadit z důvodu auditní zprávy Evropské komise, podle které je český premiér ve střetu zájmů, protože má stále vliv na koncern Agrofert a na čerpání dotací. 

Premiér v parlamentu uvedl, že nechápe, proč by měl podávat demisi.

Podle šéfa ODS Petra Fialy by měl Babiš odstoupit proto, že nezvládá situaci.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se postarala o pozdvižení, když na místo nepřítomného premiéra vylila sklenici džusu. V projevu zkritizovala schůzi jako takovou, prý podle ní nic nepřinese.

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) Babiš postupoval v souladu s českým zákonem o střetu zájmů, když Agrofert v roce 2017 převedl do svěřenského fondu.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš prohlásil, že k „agrofertizaci” České republiky dochází postupně už několik let.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury musí z vlády odejít sociální demokraté. Kritizoval, že vládní poslanci zamítají důležité návrhy jeho strany.

Svolání dnešní schůze iniciovali opoziční strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí, kteří sesbírali nutných 66 podpisů.

Menšinová vláda Andreje Babiše s ČSSD se ve sněmovně opírá o toleranci KSČM, přičemž tyto tři strany mají dohromady 108 poslanců. Kromě toho s Babišovým hnutím a s komunisty v parlamentu někdy hlasují poslanci Okamurovy SPD.

Vše tak záleží na sociální demokracii, na kterou stranu se přikloní. ČSSD se na mimořádné poradě ohledně prezidentova váhání s výměnou ministra kultury dohodla, že kabinet podpoří.

Komunisté, kteří vládu tolerují, se zdrží.

Mimořádnou schůzi poslanců o nedůvěře vládě zkritizoval také prezident Miloš Zeman, který je v těchto dnech na své krajské cestě po Vysočině. Do opozice se pustil kvůli tomu, že hlasy jsou předem dané a vládu se svrhnout tedy zřejmě nepodaří.

Naposledy se o nedůvěře kabinetu hlasovalo v listopadu 2018 kvůli kauze údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Krym.

(pel)