Romové z Chanova se odmítají stěhovat do kontejnerového městečka, které má v plánu vybudovat město. Místo toho chtějí sami opravit zničené domy.

Romové z mosteckého Chanova odmítají bydlet v plánovaných kontejnerových bytech. Místo toho požadovali opravit nízkopodlažní paneláky, nyní se rozhodli je rekonstruovat svépomocí. Navrhla to komunitní skupina místních, kterou podporují mostečtí Piráti. Podle původních plánů se přitom Romové do prvních kontejnerových obydlí měli stěhovat už v roce 2019. 

Informoval o tom server iDnes.cz.

Vybydlené paneláky nechává Most postupně zbourat. Město už totiž nechce investovat do oprav panelových domů, které jsou v dezolátním stavu.

Místní obyvatelé jsou však proti a proti chystanému plánu dali dohromady petici, kterou podepsaly desítky lidí.

Nová komunitní skupina spolu se zdejším sdružením Pirátů by naopak peníze určené na obytné kontejnery raději investovala do zanedbaných panelových bloků 6 a 10, které by po opravě mohly sloužit dál k bydlení.

Zástupci se chystají účastnit také dalšího jednání zastupitelstva, kde chtějí vystoupit s nabídkou ke spolupráci na řešení situace na jednom z nejznámějších romských sídlišť.

Sídliště Chanov vzniklo na konci 80. let minulého století. Obyvatelé několik domů zcela zničili.

První kontejnerové domky pro Romy vznikly před dvanácti lety ve Vsetíně. Jejich stavbu prosadil tehdejší starosta města a současný hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který za to byl veřejně pranýřován.

(pel)