Praha potřebuje byty pro 1,5 milionu lidí.

Praha potřebuje byly pro 1,55 milionu obyvatel, kteří v hlavním městě reálně žijí. Je to zhruba o 250 tisíc lidí více, než kolik uvádí statistika Českého statistického úřadu (ČSÚ). Poptávka po bydlení je tedy větší, než lze vyčíst ze statistiky. Vyplynulo to ze studie společnosti CE-Traffic, kterou zveřejnil pražský magistrát. 

„Města již nejsou centry průmyslu, ale především obchodu a služeb, a po všech stránkách se v nich zlepšují podmínky k životu. Aktuální čísla ukazují, že poptávka po životě v Praze je ještě větší, než jsme vnímali, a do budoucna musíme umět s takovýmito informacemi průběžně pracovat,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Dlouhodobě se podle dat v Praze zdržuje 1,55 milionu osob, které lze považovat za rezidenty.

Z tohoto počtu je kolem 200 tisíc těch, kteří sice z dlouhodobého sledování v Praze bydlí, ale ve sledovaných dnech se zdržovali mimo Prahu, například na služební cestě.

Dalších 250 lidí pak v Praze přebývá, i když zde nemají trvalé bydliště.

Ceny bytů v České republice v roce 2019 vzrostly o 6 až 10 procent. Nejvíce rostou ceny v Praze. Od poloviny roku 2015 se jejich ceny zvýšily téměř o 90 procent.

Počet lidí, kteří se denně přes hranice Prahy pohybují, je podle Ondřeje Špačka ze společnosti CE-Traffic extrémní. A žádné okolnosti navíc nenapovídají tomu, že by se měl tento trend změnit.

„Prognózy většinou počítaly zhruba s 1,4 milionu obyvatel v roce 2030. Již nyní však v Praze reálně přebývá o 150 tisíc lidí více,“ řekl Špaček.

Výsledkem stavu, kdy nezanedbatelná část obyvatel v Praze pouze pracuje, ale bydlí za hranicemi hlavního města, je zvýšená výstavba a podpora bydlení v sousedních regionech.

Důsledkem toho je, že i v okresech Praha-východ a Praha-západ nemovitosti významně podražily. Průměrná cena rodinného domu se zvýšila o milionové částky, stejně tak vzrostly o desítky procent i samotné nájmy v celém spádovém regionu, zejména v oblastech s dobrým dopravním spojením s Prahou.

(pel)