Hořící podprsenky a zablokované ulice. Ženy ve Švýcarsku vstoupily do stávky, požadují rovné platové podmínky.

Sta tisíce nespokojených žen ve Švýcarsku vstoupily do stávky. Aktivistky tam pálily podprsenky a zablokovaly ulice. Požadují spravedlivější platové podmínky, více úcty nebo lepší možnosti, jak sladit profesní a rodinný život. Do podobného protestu se před 28 lety zapojilo kolem půl milionu nespokojených žen.

Celodenní akci ženy zahájily v 11:00 odchodem ze svých pracovišť. Další se připojily v 15:24, odkdy podle propočtu odborářů ženy pracují zadarmo. Příkladem jim šla také řada poslankyň parlamentu.

Podle předběžných odhadů organizátorů se různých akcí po celém Švýcarsku zúčastnily stovky tisíc žen.

Protestní průvody se konaly ve velkých městech i v menších obcích.

Aktivistky v centru Lausanne zapálily hranici a házely do ohně kravaty a podprsenky.

V pátek ráno zablokovaly rušnou křižovatku ve středu Basileje, v Bernu na několik minut vyšly do ulic prodavačky z obchodů a vytvořily lidský řetěz.

Symbolem nynějších protestů je prapor fialové vlajky.

Demonstrující ženy také požadují, aby byly spravedlivěji rozděleny domácí práce i péče o rodinné příslušníky a lépe placené profese považované za typicky ženské. Některé z nich si přejí, aby byla zadarmo antikoncepce a potraty.

Ze statistik například vyplývá, že ženy s vysokoškolským vzděláním ve Švýcarsku vydělávají v průměru asi o 19 procent méně než muži s univerzitním diplomem.

Ženy na vysokých a středních profesních pozicích mají o 18,5 procenta méně peněz než jejich mužští kolegové.

(pel)