Polsko bude mít na svém území základnu pro tisíc amerických vojáků.

Američané se chystají obsadit Polsko. Na polském území vznikne vojenská základna pro asi tisícovku vojáků Spojených států. Vybudování stavby zaplatí Polsko, které ponese všechny náklady. Oznámili to polský prezident Andrzej Duda po setkání s prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem ve Washingtonu. 

Aby byla na území Polska zřízena stálá vojenská základna USA, Varšava podle amerických médií dlouho dobu lobbovala.

Duda nyní prohlásil naději, že americká vojenská přítomnost v Polsku „bude trvalá a postupně se bude zvyšovat“. Počet vyslaných vojáků bude záviset na rozhodnutí USA.

Podle Trumpa by do Polska mohlo být přesunuto až 2 tisíce vojáků, ale rozhodnutí doposud nepadlo.

V současné době nejsou vojáci USA rozmístěni v Polsku trvale, ale v rámci rotace sil NATO jich tam je v průměru okolo 4500. Na stejném principu udržuje NATO i posádky v pobaltských zemích.

Trump také pochválil záměr Varšavy koupit v USA dvaatřicet letounů F-35. Doufá také, že Polsko bude brzy zařazeno do programu pro bezvízový styk, ačkoli například Česko či některé další země střední a východní Evropy v něm jsou zahrnuty už od roku 2008.

Obě země navíc podepsaly dohodu o dodávkách dvou miliard kubíků amerického kapalného plynu v hodnotě osmi miliard dolarů (180 miliard korun). A spolupráce se chystá i v oblasti jaderné energetiky.

(pel)