Vláda zdaní internetové giganty v Česku 7procentní daní.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) se chystá uvalit úplně novou digitální daň 7 % na internetové firmy jako Google nebo Facebook. Daň by se neměla vztahovat na tuzemský největší internetový portál Seznam ani na další domácí firmy. 

Informaci uvedl server Lidovky.cz.

Daň by se měla dotknout internetových firem s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,2 miliardy Kč), které na našem území dosáhnou za kalendářní rok obratu minimálně 50 milionů korun za uskutečněné zdanitelné služby.

Ministerstvo financí tak chce narovnat podmínky v českém daňovém prostředí.

„Je spravedlivé, aby firmy platily daně právě tam, kde vytvářejí zisk,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pro Lidovky.cz.

Google podle svého vyjádření chce jednat o případné úpravě pravidel zdanění v rámci společného postupu zemí OECD. Daňovou reformu ale podporuje.

Podle odhadů ministerstva financí by nová daň mohla do státního rozpočtu ČR přinést ročně 5 miliard korun.

Internetové giganty zatížila digitální daní už Francie. Tamní parlament schválil zavedení daně na národní úrovni a uvalí tak 3procentní daň na velké mezinárodní internetové firmy.

Evropský plán na zdanění digitálních gigantů totiž ztroskotal kvůli odporu některých členských států. Jednotlivé země EU se proto odhodlávají ke zdanění digitálních koncernů na národní úrovni.

Návrh na zavedení digitální daně už schválil také rakouský kabinet. Rakušané počítají od roku 2020 s pětiprocentní daní.

(pel)