Audit EK ve věci Babišova střetu zájmů v Agrofertu dopadne na všechny firmy z Česka, vyhrožuje předseda vlády ČR.

Premiér Andrej Babiš vyrazil do dalšího protiútoku v reakci na kritické audity Evropské komise. Pokud Evropská komise bude trvat na závěrech auditů Agrofertu, bude muset Česko vrátit dotace v celkové výši 30 miliard korun, což by dopadlo na všechny firmy v ČR, uvedl Babiš v rozhovoru pro Právo.

Babiš již dříve oba předběžné audity z Evropské komise týkající se dotací pro Agrofert zpochybnil. Auditory označil za nekompetentní. Hovořil v této souvislosti o útoku na Českou republiku a na státní rozpočet ČR.

„O útoku na český rozpočet jsem mluvil proto, že pokud Brusel bude trvat na nesmyslném a nepodloženém názoru, že Agrofertu byly neoprávněně poskytnuty dotace, tak to dopadne na všechny české firmy,“ vysvětlil nyní Babiš.

„ČR by tím pádem musela vracet 30 miliard korun. K tomu všemu text, fráze i námitky v auditu nápadně kopírují minulá udání psaná Piráty a zkorumpovanou neziskovkou Transparency International. A konečně i dva čeští auditoři z Komise jednali s našimi úředníky způsobem hraničícím se šikanou,“ prohlásil premiér.

Podle Babiše se z kauzy Agrofert stala záminka, jak zaútočit na český rozpočet.

„Už jsem několikrát zmiňoval případ, kdy nejdřív Brusel hrozil, že budeme vracet 22 milionů, a po roce a půl EK uznala, že nemá pravdu, a nic jsme nevraceli.“

Babiš odmítl, že by měl vliv na své bývalé firmy, které jsou nyní vloženy do svěřenských fondů. Přitom, v těchto fondech figuruje Babišova manželka a také jeho blízcí spolupracovníci.

„V takovém případě bych střet zájmů musel mít i proto, že mám rád náš národ a že mám zájem na tom, aby Česko prosperovalo, a bojuji za naše zájmy. Emoční zájem lze vykládat různě,“ podotkl Babiš v rozhovoru.

Babiš se nadále domnívá, že Česku prospívá. A to i přesto, že jej kritizují i renomovaná zahraniční média. Britský list The Financial Times uvedl, že Babiš pošpinil Česko jako Itálii někdejší premiér Berlusconi.

„Samozřejmě že prospívám. Třeba při oslavách Dne D v Británii jsem seděl na velice čestném místě, mluvil s americkým prezidentem Trumpem, kanadským premiérem Trudeauem, britskou premiérkou Mayovou, francouzským prezidentem Macronem, německou kancléřkou Merkelovou a spoustou dalších politiků,“ vysvětlil Babiš.

Babiš také odmítl výzvy k demisi, kterou požadovali účastníci masové demonstrace na Václavském náměstí.

„Na rozdíl od toho, co tvrdí demonstranti, že na Václaváku bylo 120 tisíc lidí, tak podle policie tam bylo 90 tisíc lidí a někteří lidé, kteří propočítali plochu náměstí, říkají, že demonstrantů muselo být ještě méně,“ konstatoval předseda české vlády.

„Lidé chtějí moji demisi hlavně proto, že uvěřili lžím, které o mně léta neustále kolují, a nechtějí slyšet, co říkám. Není to jednoduché, když lži neustále opakují aktivističtí novináři, kteří mě nesnášejí, opoziční politici a další lidé, kteří mě chtějí odstranit z politiky“.

„Sprosté urážky ignoruji, ale není jednoduché, když na vás lidé plivou, sprostě vám nadávají a házejí po vás lahve,“ dodal premiér. (sfr)