V Česku se na úterý chystá další demonstrace na Václavském náměstí. Lidé budou už šestý týden v řadě protestovat za odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) z funkce, nezávislost justice a nově také požadují demisi českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Budeme požadovat už nejen demisi Marie Benešové, ale také demisi trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Máme toho dost!“ uvedli organizátoři.

Akci, stejně jako předchozí protesty, pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii.

„Vzhledem k tomu, jaké máme již nyní ohlasy z regionů – lidi jsou skutečně nabuzení přijet – a že tentokrát ozvučíme i spodní část Václavského náměstí, je možné, že půjde o největší demonstraci od roku 1989,“ řekli.

Na úterní demonstraci vystoupí například ředitel nevládní organizace Transparency International David Ondráčka nebo zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR a specialista na postupy ministerstva financí David Hubal.

Dále spoluorganizátor slovenských protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, herečky Bára Hrzánová a Jitka Čvančarová, muzikant Mário Bihári a skupina Buty. Hymnu zazpívá Hana Ulrychová.

Demonstrace za demisi ministryně Benešové se konají každý týden od konce dubna.

Před dvěma týdny se na Václavském náměstí sešlo podle organizátorů 50 tisíc lidí, minulý týden demonstrovaly tisíce lidí na různých místech mimo hlavní město.

V protest proti Babišovi se proměnila už demonstrace na Václavském náměstí před dvěma týdny.

Kritici mu vyčítali střet zájmů, kterým se zabývají i instituce Evropské unie, trestní stíhání v případu Čapího hnízda, dotace pro jeho někdejší firmu Agrofert i údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečnosti (StB).

Řadu demonstrací proti Babišovi a Benešové odstartovala demise dřívějšího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) na konci dubna a právě následné jmenování Marie Benešové do čela resortu justice.

K výměně došlo den poté, co policie předala státním zástupcům návrh na obžalobu premiéra v kauze Čapí hnízdo.

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik

(pel)