Premiér Babiš vystoupil v Poslanecké sněmovně na svoji obranu ve věci auditu Evropské komise. (31. 5. 2019)

Přinášíme v plném znění některá parlamentní vystoupení ke kauze zveřejněného výsledku auditu Evropské komise ve věci střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše. Podle auditu je Babiš ve střetu zájmů a jeho firmy ze svěřenského fondu musí vrátit dotace od roku 2018. Premiér vše označil za „hysterii Babišem“ a potom z jednání odešel s odkazem na to, že má jiné pracovní povinnosti. 


Projev Andreje Babiše (ANO) v Poslanecké sněmovně ke kauze auditu EK ve věci střetu zájmů, 31. 5. 2019

Jsem rád, že tady můžu vystoupit, protože zase tady máme hysterii Babišem. Já jsem byl informován, že návrh auditní zprávy dorazil efektivně do České republiky, a taky jsem byl informován, že ten návrh je předběžný a že do uzavření procesu je zpráva považována za důvěrnou. Ale jak to u nás už chodí, tak samozřejmě už je všude v médiích pravděpodobně.

Nicméně já tu zprávu nemám k dispozici, ani jsem ji neobdržel, ani jsem ji nečetl. A jak jsem byl informován od kolegů, jedná se ryze o právní výklad, se kterým se kompetentní instituce České republiky dlouhodobě neztotožňují, a mají jiný názor. A co je zajímavé, návrh zprávy má navíc obsahovat výklad výrazně odlišný než rovněž předtím účelově uniklý dokument právní služby Evropské komise. To si určitě naše média pamatují, když v pátek v noci úplně náhodou unikl dokument Evropské komise a byl zveřejněn promigračním levicovým Guardianem a dalšími německými médii, zase taková náhodička.

Já bych chtěl jenom zdůraznit, že Česká republika nebude vracet žádné peníze, a bylo by dobré, aby média nelhala – já se k tomu dostanu -, která zase lžou. Nebudou se vracet žádné peníze. A já jsem neporušil ani české, ani evropské zákony, a jsem proto šokován, že některá média už zase vykládají, že se bude něco vracet. Nebude se to vracet, není to pravda. Je to předběžný návrh, který bude důkladně analyzován, a Česká republika bude čekat měsíc na to, než dorazí český překlad, a následně od toho data budou dva měsíce na to, aby se Česká republika vyjádřila. Až potom bude finální zpráva Evropské komise.

Já jejich stanovisko zásadně odmítám a samozřejmě udělám všechno pro to, abych bojoval proti těmto dezinformacím. Česká republika nebude vracet dotace, není k tomu důvod. Já neporušuji ani české, ani evropské právní předpisy týkající se střetu zájmů.
A teď vám ukážu, jak to funguje. Dneska jsou titulky – známá kyperská firma Seznam: „Babiš je ve střetu zájmů a Česko musí vrátit dotace pro Agrofert, rozhodl Brusel.“ Sprostá lež! Sprostá lež.

Mimochodem, pane Bartoš, to je kyperská firma. Vy bojujete proti těm daňovým rájům, tam si majitel, český majitel vyplatil 933 mil. v roce 2015 a každý rok si bere stovku, takže zkuste to řešit, ty daňové ráje.

Vraťme se do roku 2017, 21. 3. 2017, Česko má vrátit 22 mil. dotací. Podezření ze střetu zájmů se týká i Agrofertu. Faltýnek seděl v ZIFu jako člen dozorčí rady a zároveň působil ve vedení Agrofertu. Ale pane předsedo Výborný, tam seděl i Petr Kudela, váš bývalý poslanec, zemědělec, a pan Ladislav Velebný, poslanec za ČSSD, a oni všichni byli vyšetřováni Bruselem.
Paní Vrecionová tady hrdinně hlásí: Faltýnek musí zaplatit pokutu sám. 21. 3. 2017 – Česko má vracet 22 mil. kvůli rozdělování zemědělských dotací. To jsou všechno titulky podobné a stejné jak dneska.

No a jak to dopadlo, vážení? No dopadlo to tak, že tady je zpráva z 30. 8. 2018, takže rok a půl po tom, co někdo tvrdil, že Česko bude vracet 22 mil. – co říká Evropská komise? Podle názoru generálního ředitelství AGRI v době zahájení šetření existovalo finanční riziko v důsledku možného střetu zájmů, avšak z přezkoumání informací poskytnutých českými orgány nevyplynuly žádné důkazy o tom, že by se riziko naplnilo. Kromě toho byla přijata nápravná opatření. Proto v souvislosti s výše uvedeným šetřením nebude navržena žádná finanční oprava. Toto šetření lze tedy pokládat za uzavřené.

Takže vážení, 21. 3. všichni hlásí, že se budou vracet dotace, no a 30. 8. 2018 Evropská komise říká – nic se vracet nebude! Takže prosím vás, přestaňte zase lhát, nic se vracet nebude.

Já chápu, že nemáte žádná témata, že zase ten Agrofert. Kdyby nebylo Agrofertu a Čapího hnízda, co byste dělali? Jste úplně mrtví! Nemáte, o čem mluvit! Nemáte žádný program! Co byste tady povídali? Čapí hnízdo. Ano, u Čapího hnízda se peníze vrátily, protože kdyby se moje bývalá firma soudila, tak by se soudila proti Schillerové a to bych jí přece nemohl udělat. Proto se to vrátilo, když na to byl nárok, a Kalousek to kontroloval taky. Devětkrát! Já se strašně těším na tu schůzi, co navrhují komunisti o těch privatizačních zvěrstvech, co se tady stalo za třicet let, co se tady rozkradlo miliard. A vy jenom řešíte Čapí hnízdo a Agrofert. No ten zlý Agrofert, pane Bartoš, sedí v České republice a nebere si žádné dividendy, jak někteří kluci český, kteří sídlí v těch daňových rájích.

Takže prosím vás, já jsem rád, že jste mě tady vyzvali, a je to zpráva, která bude podrobena analýze, a znovu vyzývám všechna média, aby nelhala, že někdo něco bude vracet. Toto je jasný důkaz, že už jsme to tu jednou měli. Má vrátit, a potom Komise říká, tady máme dokonce totální hatter irozhlas, antibabiš hatter, říká: nemusí vracet peníze. Nemusí. Rozdíl je rok a půl. A tady Evropská komise – no my jsme si mysleli, že je tam problém, ale po roku a půl jsme zjistili, že není problém. Takže zkuste o tom přemýšlet a držím vám palce a zkuste nějaký jiný program. Zkuste dělat něco pro lidi v této zemi, ne jenom kopat do Babiše. Držím vám palce! 


Miroslav Kalousek, TOP 09:

My tady budeme dál pracovat pro lidi, protože si nepřejeme, aby čeští daňoví poplatníci platili stamilionové dotace hamižnému premiérovi. Takže budu pokračovat v našem programu práce pro lidi, jak si pan premiér přeje. Všichni víme, že ten čas tak nebude úplně dlouhý.
Já si za svoji ne úplně krátkou praxi nepamatuji jeden jediný případ, kdy by se nějaké členské zemi podařilo zvrátit návrh auditorů a právní služby Evropské komise na stoprocentní korekci. Pamatuji si, že se nějaké zemi podařilo usmlouvat, že ta korekce nebude padesátiprocentní, ale že bude čtyřicetiprocentní, ale nález auditorů a právní služby, která navrhuje stoprocentní korekci, si opravdu nepamatuji, že by se někdy někomu podařilo zvrátit, když tak ať mě někdo opraví, mám-li špatnou paměť. A je naprostý nesmysl se domnívat, že by se to České republice podařilo.
Ten případ, který tady zmiňoval pan premiér z médií, nebyl identický z hlediska šetření a závěru auditorů a právní služby Evropské komise. Ano, tam se to šetřilo, ale k tomu závěru, jehož návrh teď má Česká republika k dispozici, nedošlo. Kdežto tady k tomu návrhu došlo. A teď nás čeká jistě onen proces, kdy předpokládám, že Česká republika zhruba do tří měsíců, protože měsíc bude ten překlad, dva měsíce je termín, Česká republika pošle připomínky, potom Evropská komise na základě těch připomínek rozhodne. A to rozhodnutí je teď, kdo máme nějakou zkušenost, nám všem jasné. Ne, žádná Komise, ani ta, která vznikne po evropských volbách, si nedovolí, a nebude k tomu mít ani žádný důvod, popřít návrh auditní a právní služby Evropské komise. Pak vydá rozhodnutí a po tomto rozhodnutí první platba, která půjde do České republiky, ať už bude na cokoliv, tak se z ní ta částka strhne. Tu přesnou částku bych docela prosil, kdyby nám velmi brzy česká ministerstva spočítala. Určitě to nebude málo. Bude-li to zrovna v tu chvíli na dálnici, tak se to strhne z peněz na dálnice. Země, které jsou čistými plátci, tak se jim to strhává z přímých plateb, protože to je nároková platba, ale k tomu dojde. K tomu dojde ještě letos.

A já dopředu chci varovat českou vládu, aby neposílala žalobu Evropskému soudu, protože jednak to nemá odkladný účinek, a jednak by to bylo zbytečné protahování té obrovské mezinárodní ostudy, kterou nám tady způsobil předseda vlády České republiky díky své vlastní hamižnosti a díky svým vlastním soukromým zájmům. Takže takhle to bude. To všichni víme. Ví to i pan premiér. Kdyby pan premiér byl ochoten proplácet prohrané sázky, jako že není, jednu mi pořád dluží, tak se s ním klidně vsadím o jakýkoliv obnos, že Česká republiky ty peníze zaplatí. A pak jsem si jist a budeme na to tvrdě dohlížet, že český stát je musí po Agrofertu nemilosrdně vymáhat. Že není možné, aby to platili čeští daňoví poplatníci. 


Marek Výborný (KDU-ČSL):

Vážená prázdná premiérská židle, vážená vládo, dámy a pánové. Jsme svědky toho, co tady opakovaně pan premiér tedy lítostivě, dojemně, dojímavě promluví. Jedná se o jeho problém, jeho osobní problém a odkráčí středem. Ještě zapomněl zhasnout.
Já se vrátím věcně k tomu, co tady zaznělo z úst pana premiéra, abyste to věděli vy, poslanci této dolní sněmovny. Samozřejmě, že Česká republika žádné platby vracet nebude. Ona je totiž nedostane, protože možná, že to pan premiér neví, ale ten systém funguje tak, že pokud bude Česká republika na základě auditní zprávy povinna vrátit dotace, které čerpaly firmy z holdingu Agrofert – funguje tu také u jiných firem a u jiných společností, tak prostě následující dotace České republice jsou zkráceny. Takže kdo na to doplatí? Malí a drobní zemědělci a další ti, kterým směřují evropské dotace a mají jim pomoci. To je celé.
Je potřeba také tady jasně říct, že ten dojemný projev pana premiéra byl zcela mimo realitu, protože se dotýkal doby před zpřísněním evropské legislativy. Všichni víme, že minulý rok se evropská legislativa zpřísnila. A budu konkrétní, podle této legislativy je v konfliktu i ten, kdo má na čerpání dotací ekonomický zájem, a kdo se současně podílí na plnění rozpočtu. Jestli tu pan premiér je nebo není, přesně to je předmětem této auditní zprávy a předběžný nález jasně říká, že je. Já jsem očekával, že pan premiér přijde, řekne, že za hodinu na webových stránkách Ministerstva financí – paní ministryně tady sedí, možná zadává pokyn svým úředníkům – to by byla dobrá zpráva. Anebo na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj budou tyto zprávy zveřejněny, aby byly veřejné, abychom věděli a veřejnost věděla, jakým způsobem na ten problém nahlíží Evropská komise. A také bych očekával, že se k tomu pan premiér postaví jako chlap a oznámí, že v případě, že tyto předběžné nálezy budou potvrzeny, tak jeho firmy, firmy holdingu Agrofert, do koruny všechny dotace vrátí. Do žádného nadačního fondu, ale vrátí je České republice, tak aby nebyl poškozen poplatník, daňový poplatník a nebyli poškozeni občané České republiky.
Co udělal pan premiér? Odkráčel středem. Dámy a pánové, vážená veřejnosti, já myslím, že to je nabíledni, jakým přístupem tato vláda, jakým přístupem tento premiér přistupuje k zájmu našich občanů. A když hovoří o tom, že chce něco řešit, tak dvě miliardy do sociálních služeb mohl poslat už včera. Čeho jsme byli svědky? Ničeho. Bohužel.


Vít Rakušan (STAN):

Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Své vystoupení jsem avizoval ještě ve chvíli, kdy tady pan premiér vlády České republiky Andrej Babiš si zrovna balil věci. Netušil jsem, že odejde. Stalo se tak. Já tady k prázdné židli mluvit nebudu. Takto vnímá premiér vlády České republiky parlamentní diskusi, urazit všechny ostatní, vynadat jim, pobrečet si tady a ne jak říkal ctěný kolega Výborný odejít středem, odejít bokem s úsměvem na rtech. Takto diskutovat nebudeme. Pan premiér se opět ukázal jako srab! Díky.

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Státní kasa loni vyplatila Agrofertu 161 milionů na dotacích. Peníze nechce od Komise proplatit